Mozaik

Nem aprózták el – A napenergia városában a méret volt a lényeg

A Solar Cityben 5 milliónál többen élnek.

A Kína északnyugati részén elterülő Dezhou város neve évtizedeken át párolt csirke termékeiről volt híres, jó egy évtizede azonban nagyot változott a helyzet: a párolt csirke helyére a napenergia felhasználása került.

Fotó: povmagazine.com

Dezouban – melyet ma már a napenergia városaként ismernek Kínában és a világban – mertek nagyot álmodni. A napenergia-felhasználásáról ismert településen az utcai világítástól kezdve napjainkra szinte minden kézzel fogható tárgynak és épületnek részévé vált a napenergia használata.

Dezhou Salgótarján testvérvárosa

A nógrádi megyeszékhely önkormányzata 2014 októberében testvérvárosi szerződést írt alá Dezhou képviselőivel Salgótarjánban. A megállapodásban a felek egyebek között kifejezésre juttatták, hogy gazdasági együttműködések kialakítására törekednek. Bár a megállapodás óta érdemi lépések nem történtek, Salgótarján akár profitálhatna is Dezhou megújuló energiákra épülő fejlődéséből, mely országos viszonylatban is egyedülálló lehetne.

A Solar City projekt jól érzékelteti, hogy néha a méret a lényeg: ha már egyszer belevágtak a napkollektoros fejlesztésbe, akkor az egész várost szinte 100%-ban napenergiával látják el.

Fotó: povmagazine.com

Ennek köszönhetően Dezhou éves szinten 640 ezer tonna szenet spórol meg, amit korábban erőművek fűtéséhez használtak. A napenergia felhasználásának eredményeként a szén-dioxid kibocsájtás éves szinten 1.71 millió tonnával csökkent.

A lakossági napenergia-ellátás mellett több mint 120 napenergiával működő vállalat is jelen van, így téve a – 2010-es adatok szerint 5,5 milliós lélekszámú – várost a „tiszta ipar” központjává. Dezhou mások mellett a világ vezető napkollektoros vízmelegítő-gyárának, a Himinnek is otthont ad.

Kiemelt kép: dezhou.gov.cn

Olvasói sztorik