Otthon készült

Konyhai trükkök parmezán sajttal

Ezt a sajtot csak szeretni lehet.

A parmezán az egyik legrégebbi európai sajt. Történelmi dokumentumok bizonyítják, hogy a 13-14. században már a maihoz hasonló formában létezett. Nem is csoda, hogy sokak kedvence a konyhában, mert kiváló étkek alapja. A ketkes.com segítségével mutatunk 5 parmezános receptet, melyeket érdemes kipróbálni.

Sonkával és parmezánnal sült tojás

Hozzávalók: 8 főtt tojás, 3 dl tejföl, 2 nyers tojás, 10 dkg főtt sonka, 8 dkg parmezán sajt, 6 dkg vaj, őrölt fehér  bors, só.

parmezán1

Elkészítése: vajjal kikent tűzálló tálba tesszük a félbevágott tojásokat. Keverőtálba tesszük a tejfölt, a nyers tojásokat megsózzuk, és habverővel simára keverjük. Beletesszük a darált sonkát és a reszelt sajt egyharmad részét, borssal fűszerezzük. Ráöntjük a tálba helyezett tojásokra, és a tetejét a megmaradt reszelt sajttal meghintjük. Forró sütőben szép pirosra sütjük.

Parmezános karfiolkrém

Hozzávalók: 1 karfiol, 1 teáskanál vaj, 1 dl natúr joghurt, friss kapor, 2 gerezd fokhagyma, 7 dkg reszelt parmezán, só, bors.

parmezán2

Elkészítése: a karfiolt rózsáira szedjük és sós vízben puhára főzzük, majd lecsöpögtetjük, és egy tálba tesszük. A vajat és a joghurtot hozzáadjuk, majd a zúzott fokhagymát és az apróra vagdosott kaprot is belekeverjük. Robotgéppel pépesítjük. Utána fűszerezzük, s amikor krémes állagú, a parmezánt is belekeverjük, majd lehűtjük.

Házi parmezánmártás

Hozzávalók: 2 evőkanál olívaolaj, 2 evőkanál vaj, 1 fél darált vöröshagyma, 2 evőkanál balzsamecet, 1 leveskocka, 2 dl főzőtejszín, 13 dkg parmezán.

parmezán3

Elkészítése: az olajat meglangyosítjuk, és megpirítjuk benne a hagymát. Utána hozzáadjuk a balzsamecetet, az összezúzott leveskockát , a tejszínt, és ezt követően főzzük még 2-3 percig. A reszelt parmezánt hozzáadjuk, jól összedolgozzuk, hogy megolvadjon, majd tálalhatjuk is.

Csirke parmezános bundában

Hozzávalók: 2 egész csirkemell filé, 2 gerezd fokhagyma, 2-3 dl tej, só, kevés étolaj, 4 szelet pizza, mozzarella sajt, chili szósz vagy ketchup ízlés szerint. A panírhoz: liszt, 2 tojás, zsemlemorzsa, 2 dkg reszelt parmezán.

parmezán4

Elkészítése: a húst vékony szeletekre vágjuk, ha szükséges, kicsit klopfoljuk. Sózzuk, majd fokhagymás tejbe tesszük egy éjszakára. Másnap a húst bepanírozzuk: a parmezánt a zsemlemorzsába keverjük előzetesen. Sütőpapírral bélelt tepsibe, egymás mellé lerakjuk a panírozott csirkemelleket. A tetejét kevés olajjal megspricceljük, majd előmelegített sütőben 180 fokon aranyszínűre sütjük. Mielőtt kivennénk a sütőből, mindegyik tetejére fél szelet mozzarella sajtot teszünk. Ha ráolvadt azonnal tálaljuk, tetszőleges körettel, ketchuppal, chili szósszal.

Parmezános burgonya-krémleves fokhagymával

Hozzávalók: 60 dkg megtisztított burgonya, 4 gerezd fokhagyma, 3 dl főzőtejszín, 2 evőkanál tejföl, 20 dkg parmezán, 2 evőkanál olívaolaj, 1 teáskanálnyi tárkony, 1 citrom, só, bors.

parmezán5

Elkészítése: a burgonyát felkockázzuk és annyi vizet öntünk rá, ami éppen ellepi, majd megfőzzük. Mikor megfőtt, hozzáadjuk a tejszínt, a tejfölt, a zúzott fokhagymát, az olajat, a fűszereket és pépesítjük. Tálaláskor megszórjuk a reszelt parmezánnal.

Címfotó: Zöldséges spagetti olvadozó parmezánnal

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik