Otthon készült

Az igazi házi kenyér készítésének praktikái

A házi kenyérsütés ma már nem újdonság, egyre többen készítenek otthon. Nem is véletlen, hiszen a boltinál finomabb, jobban eltartható és adalékanyagot sem tartalmaz.
A svájci székhelyű Pékek Világszövetsége 2001-es kongresszusán döntött úgy, hogy október 16. legyen a KENYÉR VILÁGNAPJA. A világnap célja, hogy bemutassa a világ legfontosabb élelmezési cikkének – az életfontosságú ásványi anyagokat tartalmazó, fontos energiaforrásnak –, a kenyérnek a jelentőségét. A világnapot már közel 30 ország ünnepli elsősorban karitatív jelleggel, mivel ezen a napon a pékek adományaikkal segítik a rászorulókat. Az ünnep alkalmat ad arra is, hogy a pékek áldozatos munkájára és a kenyér jelentőségére a nagyközönség figyelmét is felhívják. Forrás: Jeles napok

A házi kenyér fontosabb hozzávalói

Liszt

Manapság már rengeteg féle liszt van a boltok polcain, és időnként nehéz eligazodni. Sütéshez a búzalisztek közül a magasabb sikértartalmúak a megfelelőek. Ezek jelölése BL-80 (fehér kenyérliszt, BL 112 (félfehér kenyérliszt.) Mindezen túl a nagyobb üzletekben kapható már kimondottan kenyérliszt, ami többnyire jó minőséget garantál.

Fotó: Wikimedia Commons
Fotó: Wikimedia Commons

A kenyér másik fontos hozzávalója az élesztő vagy a kovász, amitől szép nagyra kel, levegős, foszlós lesz. A magyar, friss élesztő jó minőségű, így kezdő , de akár haladó háziasszonyok is bátran  dolgozhatnak ezzel. Az élesztő igényli a meleget, de figyeljünk arra, hogy 40C foknál ne érje nagyobb hő,  mert ennél magasabb hőmérsékleten felül az élesztőgombák elpusztulnak.

Kapcsolódó anyag >>> Így készül a kemencés tarpai kenyér

Kovász

A kovász a kenyér lelke. Liszt és víz keverése, amit főszabályként meleg helyen hagyva a levegőben előforduló élesztőgombák indítanak be, azaz erjesztik meg. Ehhez az erjedt „tésztához” kell lisztet, vizet, esetleg más folyadékot adni, és ebből lesz a kenyér végleges tésztája.  A kovászos kenyér kelesztése nem olyan gyors, mint az élesztős kenyéré, itt rá kell szánni legalább 6 órát + a kovász készítése visszamenőleg legalább 2 napra.

A kovász minősége függ a liszttől, az élesztőtől (ezt is tehetünk az indítóanyagba) de még a levegő minőségétől is. Arra is figyelni kell, hogy milyen az idő: egy forró nyári napon hamarabb megkel, mint télen.  Az is számít, hogy esik-e, mert a levegő páratartalma szintén befolyásolja a tészta minőségét és kelési idejét. A kovász minden alkalommal más lesz, mivel a búza és a víz minősége is folyton változik.

A kovász készítését részleteiben ITT találhatod.

Konyhai praktikák közt a kenyérkészítés

Hagyományos házikenyér készítése

A kenyérkészítésben számos internetes oldal segítségünkre lehet.

Hasznos oldalak a témában:

stahl.hu

mindmegette.hu

limara péksége

Címfotó: tarpa.hu

Olvasói sztorik