Otthon készült

Bográcsoljunk! Íme a gulyások legízesebb változatai

A bográcsgulyás mindannyiunk kedvence! Bármikor jól jön egy kis csipetkével, vagy csak egy szelet puha kenyérrel, és csípős paprikával.

A magyar gulyást magyar ételkülönlegességként ismerik világszerte, és igen nagy közkedveltségnek örvend itthon és külföldön is. Valóságos nemzeti jelképpé vált, de tájegységenként különböző változata létezik. Mutatunk néhány receptet, természetesen a csipetke készítése sem marad ki.

Bográcsgulyás 1.

Hozzávalók ( 8 személyre )

  • 1 kg marhahús
  • 1-1,5 kg burgonya
  • 6-8 dkg sertészsír
  • 2 – 3 közepes fej hagyma
  • 3 – 4 nagyobb sárgarépa
  • 2 – 3 nagyobb fehérrépa
  • 4 db  közepes paradicsom
  • 3 db  paprika
  • 1 púpozott kávéskanál őrölt köménymag
  • 3-4 gerezd fokhagyma
  • 3 evőkanál édes-nemes pirospaprika
  • 1 közepes méretű zeller gumó
  • petrezselyem
  •  bors
  • csipetke

Elkészítése

A húst kis darabokra vágjuk, és alaposan megmossuk. Az előhevített zsiradékban megpirítjuk a finomra vágott vöröshagymát, majd a tűzről levéve meghintjük paprikával. Erre mindenképp figyeljünk mert különben a fűszerpaprika leég, keserű lesz, és elrontja az ételt. Ezután beletesszük az általunk leginkább kedvelt, feldarabolt marhahúst, és kevergetés mellett 3-4 perc alatt kifehérítjük, majd felöntjük vízzel és kb. 80-90 percig főzzük. A főzés után bezöldségeljük, és a zúzott fokhagymával és köménnyel ízesítjük. Amikor a hús már majdnem puhára párolódott, hozzáadjuk a szintén darabokra vágott burgonyát, zöldpaprikát, paradicsomot és a zöldségeket. Vízzel felengedjük, és készre főzzük. Külön főzött csipetkével tálaljuk.

Fotó: pixabay.com

Bográcsgulyás 2.

Hozzávalók (4-5 személyre): 50 dkg marhalábszár, 1-2 nagy fej vöröshagyma, 6 dkg zsír, 1 késhegynyi fokhagymakrém, 2 csipet köménymag, 1 zöldpaprika, 1 paradicsom, 1 zellerlevél, 1 púpozott evőkanál pirospaprika, 60 dkg tisztított krumpli, 2 evőkanál száraz csipetke, só.

Elkészítés: Először vastagon kizsírozzuk a bográcsot, majd rétegesen beletesszük a kockára vágott húst, az összevágott hagymát, a fokhagymakrémmel, köménymaggal rétegenként ízesítjük. A tetejére tegyük a zöldpaprikát, a paradicsomot és a zellerzöldet. Sózzuk meg és gyakori rázogatás vagy keverés mellett közepes láng felett, pirítsuk zsírjára a húst. Ezután hintsük meg paprikával és kb. 2 liter vízzel öntsük fel. Nagy lánggal főzzük tovább. Amikor a hús félig megpuhult, tegyük bele a kockára vágott krumplit és a száraz csipetkét. Ha szükséges, még annyi vizet öntsünk rá, hogy kétujjnyira ellepje az ételt. Nagy lánggal főzzük készre.

Bográcsgulyás 3.

Hozzávalók ( 6-7  személyre) : 80 dkg marhahús, 5 dkg zsír, 1 nagyobb fej hagyma, 1 gerezd fokhagyma, pirospaprika, só, köménymag, majoránna, 20 dkg lecsó, 50 dkg burgonya, csipetkebetét.

Elkészítése: Az apróra vágott hagymát zsírban megpirítjuk. A lángról levéve hozzáadjuk a paprikát, elkeverjük, egy kevés vízzel felengedjük, és visszatéve zsírjára sütjük. Az egyforma kockákra vágott húst beletesszük, elkeverjük, megsózzuk. Fedő alatt, mérsékelt tűzön, pároljuk. Ha elfőtte saját levét, egy kevés forró vizet öntünk rá. Párolás közben hozzáadjuk a szétzúzott fokhagymát és az apróra vágott köményt. Amikor majdnem puha, hozzátesszük a szép apró kockákra vágott burgonyát, és addig pároljuk vele, amíg a burgonya üveges nem lesz. Ugyancsak akkor adjuk hozzá a zöldpaprikát és a friss paradicsomot (vagy lecsót). Fölengedjük vízzel a kívánt mennyiségre, utána sózzuk, és az egészet puhára főzzük. Külön kifőzött csipetkével tálaljuk.

Fotó: pixabay.com

A bográcsgulyás változatai

Alföldi és szegedi gulyás

Álatlában elmondhatjuk, hogy kevés burgonyával és inkább több zöldséggel készül. Csipetke nélkül tálaljuk.

Babgulyás

Elhagyjuk a burgonyát és a köménymagot. A hússal egyidejűleg 1/3 rész száraz babot is belefőzünk.

Birkagulyás

Vegyünk 1,5 kg csontos birkahúst: szegyet, lapockát, nyakat, lábszárat és belső részt. Befejezés előtt vörösborral ízesítjük.

Csángó gulyás

Burgonya helyett savanyú káposztával készül. Csipetke helyett kevés rizst főzünk bele, és tálalás előtt 2 dl tejfölt adunk hozzá.

Kolozsvári gulyás

Elhagyjuk a csipetkét, burgonyából is keveset használunk, viszont cikkekre vágott fejes káposztát adunk hozzá. Fokhagyma helyett majorannával ízesítjük.

Likócsi sertésgulyás

Kevés zsírral, sertéshúsból készül, a végén tejföllel, kevés citromlével ízesítve, csipetke helyett finommetélttel.

Szerb gulyás

Csipetkét nem teszünk bele, burgonyával és kelkáposztával “sűrítjük”.

Fotó: pixabay.com

Csipetke 1.

Hozzávalók: 4 ek liszt, 1 tojás, 1 mokkás kanál só  – Elkészítés: A felvert tojást, a lisztet és a sót 5 percig kemény tésztává gyúrjuk. kiskanállal kb. kétszer két cm-es, fél cm vastagságú darabonként szaggatjuk a levesbe, tíz perccel a tálalás előtt.

Csipetke 2.

Hozzávalók: 80 g liszt, 1 db tojás, só A lisztből és a tojásból (víz nélkül) kemény tésztát gyúrunk. Meglisztezett deszkán kb. 1 mm vastagságúra nyújtjuk, majd lisztes kézzel szabálytalan alakú, kb. kisujjkörömnyi darabkákat csipkedünk belőle. Forrásban lévő leveshez adjuk. Akkor kész, ha feljön a leves tetejére, kb. 2-3 perc.

A receptekért köszönet az izvarazs.hupont oldalnak.

Nem mindegy, hogy milyen húst választunk! Ismerjük meg a finom étkek alapját
Felhasználási ötletek, prakikták kezdő és haladó konyhamestereknek.
Olvasói sztorik