Otthon készült

Nem mindegy, hogy milyen húst választunk! Ismerjük meg a finom étkek alapját

Nem mindegy, hogy milyen húsból mit lehet legízletesebben elkészíteni, ezért vásárlásakor figyelembe kell venni a tervezett menüt, vagy szükség esetén elképzeléseinket kell a hús választékához igazítani.

 

Sertéshús fajtái

Fotó: nlcafe

Tippek felhasználáshoz

  • Hirtelensültekhez karaj, tarja a legalkalmasabb.
  • A tarja különösen flekkenhez, lacipecsenyéhez kitűnő.
  • Pörkölthöz, paprikáshoz, raguhoz, csülköt, combot, lapockát vásároljunk.
  • Egyben sültekhez sovány combot, vagy rövidkarajt vegyünk.
  • Töltött hús dagadóból és oldalasból készülhet. Megkérhetjük a hentest, hogy szúrja fel: gyorsabban és biztosabban megoldja, mint ha otthon – éles megfelelő hosszúságú kés hiányában – magunk próbálkoznánk. Kocsonyához vásároljunk mellső csülköt, körmöt, farkat, fejrészeket.
  • Darált hús  vásárlását lehetőleg kerüljük! Ne sajnáljuk a fáradtságot, a költség pedig nem nagy, a húsdarálót csak egyszer vesszük meg, s egy életen át használjuk.

Marhahús fajtái

Tippek felhasználáshoz

  • Húsleveshez legjobb a lábszár.
  • Gulyásleves készítéséhez a bélszín végét, az ún. pacsnit vegyük, de remek gulyás készíthető lábszárból, fartőből, szegyből vagy lapockából is.
  • A pörkölt alapanyaga megegyezik a gulyáséval. Hirtelen sülthöz vesepecsenyét, érlelt rostélyost vagy hátszínt vegyünk.

Kapcsolódó anyag >>> Biztos, hogy tudod, melyik ételhez milyen fűszer illik? 

 

Húskészítmények tápanyagtartalma (100 g)

Csirke – Kalória: 110 Joule: 461 Fehérje: 22 Zsír:3 szénhidrát: –

Liba, kacsa – Kalória: 390, Joule: 1592 Fehérje: 16 Zsír:35 szénhidrát: –

Marha (kövér) – Kalória: 290 Joule: 1214  Fehérje:18  Zsír:23  szénhidrát: –

Marha (sovány) – Kalória:120  Joule: 486  Fehérje:20  Zsír: 4  szénhidrát: –

Sertés (kövér) – Kalória: 400   Fehérje:15  Zsír:37  szénhidrát: –

Sertés (sovány) – Kalória:150 Fehérje:20  Zsír:7 szénhidrát: –

Disznósajt – Kalória:320  Fehérje:14  Zsír:28  szénhidrát: –

Gépsonka – Kalória:160  Fehérje:23  Zsír:7  szénhidrát: –

Szárazkolbász – Kalória:380 Fehérje: 20 Zsír: 32 szénhidrát: –

Téliszalámi – Kalória:530   Fehérje: 25 Zsír:46  szénhidrát: –

Virsli – Kalória:240 Fehérje:15  Zsír:20  szénhidrát: –

Párizsi – Kalória:220  Fehérje:12  Zsír:18  szénhidrát: –

Ponty – Kalória:100 Fehérje: 16 Zsír :4   szénhidrát:-

Szardínia – Kalória: 290   Fehérje: 23  Zsír: 21  szénhidrát: –

Jó, ha tudjuk

  • A húsokat ne áztassuk, csak folyó vízzel mossuk. Így értékes tápanyagokat menthetünk meg, melyeket az áztatóvízzel kiöntenénk.
  • A hús verésekor (klopfolás) tegyünk a deszka alá egy konyharuhát, így nem csap nagy zajt és nem rongálja a bútort, és ha frissen tartó fólia között klopfoljuk  a húst nem fröcsög szét.
  • Az öreg hús könnyebben puhul, ha főzés előtt beszórjuk szódabikarbónával, vagy bespricceljük szódavízzel.
  • Ha a hússzelet széleit bevagdossuk, nem ugrik össze sütés közben.
  • A sózott hús alján keletkezett lé virágok öntözésére alkalmas.

Tippek húsleves készítéséhez

  • Akkor lesz jóízű, ha hideg vízben kezdjük a húst főzni. Amennyiben forró vízbe tennénk, hirtelen védőréteg keletkezne a húsdarabok felületén, amely megakadályozná az ízek levesbe kerülését.
  • Nem lesz zavaros a húsleves, ha forralás helyett lassú tűzön, fedő alatt főzzük.
  • Ha úgy érezzük, nem sikerült elég ízesre, feljavíthatjuk egy-két szem kockacukorral.
  • A falusi tyúkhúslevesnél  nincs jobb, érdemes betartani a tanácsokat.

Forrás: Köves Julianna-  Háztartási ABC

Címlapfotó: simply recipes

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik