Bár az árvácska a tavasz egyik hírnöke, a megfelelően gondozott, árnyékos helyre ültetett virág akár a nyarat is túléli, miközben a magról vetett tövek augusztus végén akár virágozhatnak is. Így az év nagy részében aktuális lehet az árvácskás palacsinta készítése, mely nem csupán nagyon finom – hiszen ehető virágról van szó -, hanem mutatós is. Izabela Ráczová receptje alapján egyszerűen elkészíthetjük.
Hozzávalók (4 adaghoz)
- 300 ml tej
- 2 db tojás
- 150 g finomliszt
- 10 g vanília cukor
- ízlés szerint só
- ízlés szerint puncs aroma
- étolaj a sütéshez
Elkészítése
A tojást tejjel jól kihabosítjuk, hozzáadjuk a lisztet, sót, vanília cukrot és a puncs aromát. Ezt követően hozzáadunk annyi tejet, hogy palacsintatésztát kapjuk, és pihentetjük 20 percig. Az olajat felforrósítjuk, majd palacsintatésztát merünk a teflonsütőbe és azonnal megszórjuk árvácskákkal. Amikor megfordítjuk a palacsintát, a másik oldalát is megszórjuk virággal.
A kész palacsintát megkenjük baracklekvárral, behajtogatjuk és tálaljuk. Tejszínhabbal és virággal díszítjük.
Kiemelt kép: Izabela Ráczová