Magyarországon kapható ketchupokat vizsgáltak a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szakemberei. Összesen 38 terméket néztek, amelyek közül 19 tartósítószerrel, 19 pedig tartósítószer felhasználása nélkül készült.
Elemezték például, van-e bennük:
- a növényvédőszer-maradék
- a glutén
- a zeller
- a vízben oldható szárazanyag-tartalom
- 15 féle színezék
- a tartósítószerek és bizonyos szerves savak
- a cukor és az édesítőszerek mennyiségét illetve jelenlétét.
A vizsgálat kiterjedt a termékjelölés jogszabályi megfelelőségének ellenőrzésére is.
25 ketchup esetében tárt fel a hivatal fel kisebb-nagyobb jelölési hiányosságokat
A termékeknél 25 esetben hatósági eljárás is indult: a kisebb jelölési hibák miatt az élelmiszer-vállalkozókat figyelmeztették, míg a súlyosabb jelölési hibák miatt élelmiszer-ellenőrzési bírságot szabtak ki, összesen mintegy 300 ezer forintot.
Kiderült, melyik a legízletesebb bolti
A kedveltségi vizsgálaton szakértő és laikus kóstolók pontozták a termékeket – úgynevezett „vak-kóstolásos” módszerrel. Ennek eredményeként kétféle kedveltségi rangsor született, különválasztva a tartósítószer felhasználásával készült és a tartósítószer-mentes termékeket.
A tartósítószer felhasználásával készült termékek értékelésénél a Kalocsai Ketchup nyert, holtversenyben a Felix Ketchup csemegével. A második helyezést a Tesco Ketchup nyerte el, míg a dobogó harmadik fokára az Aro Ketchup léphetett fel.
A tartósítószer-mentes termékek között a Lomee Premium Paradicsomketchup csemege nyert, a Lomee Premium Paradicsomketchup édesítőszerekkel készített változata pedig az ezüstérmet tudhatja magáénak. Harmadikként az Alnatura Bio paradicsomos ketchup szerepelt a rangsorban.
További információk és a részletes vizsgálati eredmények elérhetők a Nébih Szupermenta termékteszt oldalán.
Címlapkép: Pixabay