A koronavírus-járvány okozta vészhelyzet kihirdetése óta megszaporodtak a jobbnál jobb pékáru sütési receptek az interneten. A Sokszínű vidék is közzétett számos praktikus ötletet kenyér, zsemle vagy éppen kifli sütésére, ezúttal viszont egy különlegességre bukkantunk.
Zsemlét sütni muffin formában tökéletes kikapcsolódás, a végeredmény pedig finom péksütemény lesz reggelire vagy éppen vacsorára egy kis vajjal és felvágottal, nassnak akár magában is. A Rozi erdélyi, székely konyhája oldalon találtuk ezt az egyszerű receptet, amelyet alább ismerhetünk meg.
Hozzávalók
- 50 dkg finomliszt
- 5 dkg zsír vagy 6 dkg Rama
- 2,5 dkg élesztő
- 1 dkg só
- 1 tojás
- 3 dl tej
- 1 kanál cukor
Elkészítése
- Az élesztőt langyos, cukros tejben felfuttatjuk.
- A többi hozzávalót összegyúrjuk, hozzátesszük az élesztőt és jól kidagasztjuk.
- Letakarva meleg helyen megkelesztjük, majd deszkára borítjuk.
- Meggyúrjuk és 12 részre osztjuk, muffin formába tesszük, kicsit itt is kelesztjük.
- A tetejét lekenjük felvert tojással, megszórhatjuk szezámmaggal – nem fontos – és szép aranysárgára sütjük.
- Előmelegített sütőben, 200 fokon 30 perc alatt készre sütjük. A végéhez közeledve tűpróbát alkalmazhatunk.
Javaslat: a muffinsütő mélyedéseit béleljük ki papírral, és csak háromnegyedig töltsük meg masszával, mert az élesztő hatására sütés közben megemelkedik.
Kiemelt kép: Rozi erdélyi, székely konyhája