A helyi termékek iránti érdeklődés növelése érdekében a Cseh Mezőgazdasági Szövetség (ZSCR) azzal a felhívással fordult a cseh kormányhoz, hogy a csehországi termelők által termelt zöldségeket és gyümölcsöket nyilvánítsák stratégiai fontosságú termékekké és csökkentsék ezen termékek áfáját, írja a Fruitveb.
Csehországban a jelenlegi törvény értelmében az élelmiszerek áfája 15 százalékos.
Elképzeléseik szerint a zöldségekre és gyümölcsökre 10 százalékos áfát kellene kivetni annak érdekében, hogy a Covid-19 járvány cseh mezőgazdaságra gyakorolt negatív hatásait mérsékelni lehessen, továbbá azt is meg kellene akadályozni, hogy a kereskedők a termelői ár alatti árakon vásárolják fel a termékeket a termelőktől.
A szövetség tárgyalásokat folytatott cseh hátterű kereskedelmi láncokkal annak érdekében, hogy azok csak abban az időszakban importáljanak zöldséget és gyümölcsöt, amikor az adott termék iránti igényeket a helyi termelés nem tudja kielégíteni
– írta a portál.
Nemrégiben Bulgária miniszterelnök-helyettese javasolta az import tilalmát azokban az időszakokban, amikor az egyes helyben termelt zöldségek és gyümölcsök betakarítási szezonja van és az termelés kielégíti a belföldi keresletet.
Kiemelt kép: Pixabay