Sok-sok ínyencség található az otthon ízei gasztrooldalon, ahol Ágoston Fanni ismerteti meg az érdeklődőket saját tapasztalataival és titkaival. Így tett a lángos esetében is, amikor ezt írta:
Nagyon sokáig kerestem a tökéletes lángos receptjét. Számomra a tökéletes kívül ropog, belül puha, és nem olajos.
Ezt követően pedig elkészítette, a receptet pedig megosztotta a nagyvilággal. Kipróbálva azt mondhatjuk, hogy ez valóban olyan tökéletes lángos, amit készítője megálmodott.
Hozzávalók
A tésztához: 50 dkg liszt, 1 csomag szárított élesztő, körülbelül 2,5 dl tej és 2,5 dl víz, 1 ek. olvasztott sertészsír, 1 csipet só, pici porcukor.
A sütéshez: olaj.
A tetejére: fokhagyma, tejföl, sajt
Elkészítése
- A lisztet egy tálba szitáljuk.
- Az élesztőt a langyos cukros tejben felfuttatjuk, majd a liszthez adjuk.
- Hozzáadjuk az olvasztott disznózsírt, a sót, és elkezdjük összekeverni. Szükség szerint, folyamatosan adagoljuk hozzá a vizet, addig, ameddig el nem érjük a kellő állagot.
- Jól kidagasztjuk, ügyelve arra, hogy a tészta már-már elváljon a tál oldaláról.
- Meleg helyen, letakarva, körülbeül 50 percig kelesztjük.
- Miután megkelt, cipókra osztjuk, és tovább pihentetjük még 20-30 percet.
- Ezt követően olajos kézzel kihúzzuk, és közepesen forró olajba helyezzük, majd aranybarnára sütjük.
- A tetejét ízlés szerint fokhagymával megkenjük, sajttal, tejföllel fogyasztjuk.
- Az olaj hőmérsékletére külön figyelni kell, hiszen, ha túl forró, akkor meg fog égni a lángosunk, ellenkező esetben pedig túlzottan olajos lesz.
Plusz egy tanács
Ha marad tésztánk, akkor a tetejét beolajozva a hűtőben még néhány napig eláll.
Kiemelt kép: otthonizei.hu