Nagy név a paradicsom szakmában a burgerlandi Erich Stekovics, akinek a hírek szerint több, mint 3200 fajtát termel, és mind emellett az EU-s vetőmagszabályozással szembeszállva is elismertséget szerzett. Fertőzugban, Boldogasszony (Frauenkirchen) környékén termeli a paradicsomot szántóföldön felkötözés nélkül, szalmatakarással.
A mezőgazdász a világ legkülönbözőbb tájairól szerzett be paradicsommagokat. Burgenland leginnovatívabb és egyben legsikeresebb gazdálkodói közé tartozik, legfőbb szerelme pedig egyértelműen a paradicsom.
Már gyerekkorában megismerkedett a termesztés mikéntjével. A vállalkozást 2000-ben indította, s az évek során egyre nagyobb ismertségre tett szert. A gazdaságából kikerülő különlegességekre és a biotermékekre a katari sejk is felfigyelt.
Mi a titka? A gazda válasza nem meglepő.
A nálunk termett paradicsomnak paradicsom íze van, a paprikának paprika íze. A nagyüzemi és génkezelt zöldségek, gyümölcsök elveszítették az eredeti zamatukat. Egyszerűen ízetlenek.
A paradicsom mellett ma már fokhagyma, hagyma, eper és sok egyéb más konyhakerti növény is helyet kapott a farmon.
Több, mint 400 paprikapalántát tartanak számon a gazdaságban. Van köztük csemegepaprika, csili és olyan régi magyar fajták is.
A nemesítési kényszerpaprika ugyanúgy veszélybe került. A nemesítési kényszer, nem kíméli a paprikát sem. Sajnos sok helyütt mára kiszorultak az eredeti fajták.
Stekovics bemutatókat is tart a birtokán, ahol kóstolásra és palánták vásárlásra is van lehetőség. Bárki megismerheti az itt lévő paradicsom gazdag szín-, forma- és ízvilágát.
A gazda weboldalán megtalálhatjuk számtalan paradicsomfajta képét és leírását, és persze mára a parikákából is akad jónéhány fajta.