Javában dolgoznak a pálinkafőzdék, a gyümölcs-alapanyagú cefrék mellett már a törkölypálinkák, -párlatok készülnek. A kifőzdék vezetői azt mondják, évről évre egyre többen főzetnek ki ismerősnél, háznál vagy saját maguk alkotta készülékekben. Jelenleg egy háztartásban 86 liter 50 fokos pálinka készülhet.
A kölesdi Berényi István a Teolnak azt mondta, hogy míg két éve huszonötezer liter pálinkát főztek ki nála, addig idén ennek csak a harmadát. Ennek oka, hogy egyre többen készítik otthon a pálinkát. Megváltoztak a szokások is. Többen kisebb tételeket főzetnének le egyszerre, ezt azonban csak kevés szeszfőzdés vállalja.
A megrendelők egyébként jó minőségre vágynak, amit a házi előállítással nem biztos, hogy elérnek. Ez egy szakma, amihez érteni kell, és nem lehet könyvekből megtanulni
– tette hozzá a szakember.
Kölesden egyébként – a régi áraikhoz képest – jelentősen emelkedett a főzetés díja, ennek oka, hogy a pálinkafőzés sok energiát – áramot és gázt egyaránt – igényel. Ez pedig sokkal többe kerül a bérfőzdéknek, mint korábban.
Nagy Attila, a harci székhelyű Brill Pálinkaház Kft. tulajdonosa szerint sok a megrendelés, ennek oka, hogy az emberek örülnek annak, hogy végre volt idén gyümölcs. Sajnos náluk is emelni kellett a főzetés díját, idén kétszer is, most 1850 forintba kerül egy liter főzet.
Nagy Attila elmondta, míg idén egyre többen főzettek náluk, addig sajnos a vendéglátóhelyek forgalma visszaesett, kevesebb a megrendelésük.
Az otthon főzött pálinkák hetven százaléka nem megfelelő minőségű, ezt már egy másik pálinkaszakértő mondta. Bevett szokás, hogy a földes, lehullott gyümölcsöt szedik össze, hogy az ne menjen kárba. Holott jó pálinkát csak jó minőségű gyümölcsből lehet készíteni.