Édes sütőtökleves
Semmi nem hangzik olyan ősziesen, mint a sütőtök. Aromás, ízes és rengeteg tápanyagot tartalmaz.
Hozzávalók
- 2 evókanál kókuszolaj
- 1 kis fej, kockára vágott hagyma
- 1 teáskanál fahéj
- 1/2 teáskanál só
- 4 csésze hámozott és nagyobb kockákra vágott sütőtök
- 4 csésze zöldséglé
- 2 evőkanál juharszirup (opcionális)
Elkészítése
Hevítsük fel egy nagyobb fazékban a kókuszolajat, majd pároljuk a hagymát 5-8 percig, míg barnulni nem kezd. Adjuk hozzá a sót és a fahéjat, majd kis idő elteltével a sütőtököt és kevergessük 5 percig. Öntsünk rá zöldséglevet, majd főzzük közepes lángon főzzük 15-20 percig. Ha elfő róla a víz, adagoljuk a maradék zöldséglevet. Amikor a sütőtök megpuhul, pürésítsük gépi mixerrel. Keverés közben csepegtessük rá a juharszirupot. Öntsük vissza a levest a fazékba és fűszerezzük szánk íze szerint.
Gyömbéres répaleves
Teli van jótékony hatású antioxidánsokkal. Csináljunk többet és hívjuk át a szomszédokat is kóstolóra.
Hozzávalók
- 2 evőkanál extra szűz olívaolaj
- 2 gerezd préselt fokhagyma
- 2 evőkanál és 2 teáskanál friss, darált gyömbérgyökér
- 1 nagy felaprított hagyma
- 4 csésze szeletelt sárgarépa
- 6 csésze víz
- 1 teáskanál tengeri só
- 1 egész fahéj
- snidling vagy petrezselyem a díszítéshez
Elkészítése
Hevítsük fel az olajat közepes lángon, majd adjuk hozzá a fokhagymát, hagymát és gyömbért és pároljuk, amíg a hagyma meg nem puhul. Öntsük rá a sárgarépát a vizet és a fahéjat, és forraljuk fel. Megsózzuk és lassú tűzön főzzük, míg a répa puha nem lesz. Pürésítsük mixerrel és díszítsük snidlinggel vagy petrezselyemmel.
Krémes karfiolleves
Tökéletes alternatívája a nehéz ételeknek, amiket az év ezen szakaszában hajlamosak vagyunk fogyasztani.
Hozzávalók
- 2 evőkanál olívaolaj
- 1 kisebb, kockára vágott hagyma
- 2 csésze zöldséglé vagy víz
- 4 csésze kockára vágott karfiol
- 1 csésze kockára vágott burgonya
- 1/2 teáskanál só
- 1 evőkanál vaj
- 2 evőkanál liszt
- 1 csésze tej
- 1 csésze reszelt sajt
- csipetnyi fehér és fekete bors, szerecsendió
- 1 szál friss kapor
- citromlé
Elkészítése
Hevítsük fel az olajat egy serpenyőben közepes lángon, majd adjuk hozzá a hagymát és pirítsuk, míg áttetszővé nem válik. Öntsük rá a vizet, a karfioldarabokat és a burgonyát. Forraljuk fel és sózzuk meg közben. Közben elkészítjük a rántást a vaj melegítésével és a liszt hozzákeverésével. Tegyük félre. Amikor a karfiol és a krumpli megpuhul, tegyük turmixgépbe. Ezután mehet vissza a serpenyőbe a tej hozzáadásával. Melegítsük újra a keveréket és helyezzük rá a rántást, a sajtot és a fűszereket. Pároljuk, amíg krémes nem lesz. Ízesítsük citromlével és díszítsük kaporral.
(via Care2)