Ki ne emlékezne rá, amikor a vasárnapi ebéd egyik fontos hozzátartozója volt a kellemes ízű, frissen készített almakompót. Általában a roppanós bundába bújt rántott hús és a krumplipüré kísérőjeként szerepelt az asztalon. De gyakran készítették desszertként is, ha egy kis édes ízre vágytak. Napjainkra háttérbe szorult az almakopót, pedig nem csak könnyű és finom csemege, hanem mindezek mellett egészséges is.
A Nosalty könnyen és nagyon gyorsan elkészíthető receptjével garantáltan finom és percek alatt kész almakompóttal lephetjük meg a családunkat.
- 1 db vanília
- 1 db citrom
- 1 db fahéj
- 1 hüvelykujjnyi gyömbér
- 1 l víz
- 1.5 kg alma
- 10 dkg cukor
- A vaníliarudat kimagozzuk, a citrom héját hámozóval vékonyan leszedjük, majd a levét is kifacsarjuk.
- A gyömbért megpucoljuk és vékonyan felszeleteljük.
- Egy kisebb lábasba tesszük az előkészített fűszereket (vaníliából ne csak a magokat, de a kikapart rudat is tegyük hozzá), majd felöntjük nagyjából egy liter vízzel.
- Az almákat meghámozzuk, kicsutkázzuk, és cikkekre vágjuk. Amint végeztünk egy-egy almával, a gerezdeket a citromos-fűszeres vízbe tesszük, így nem barnulnak meg a levegőn.
- Amikor minden alma már a fűszeres vízben úszik, a lábast áttesszük a tűzhelyre. Hozzáadjuk a cukrot, majd főzni kezdjük az egészet.
- Lefedve nagyjából 20 perc alatt kellően puhára főzzük az almát. Vigyázzunk vele, hogy ne főzzük túl puhára, hiszen a forró lé a tűzről levéve is még tovább főzni, így érdemes kicsit “rászámolni” puhaságügyben.
- Az almát ezután egy szűrőkanál segítségével üvegekbe töltjük, majd amikor már tele az üveg, felöntjük a cukros főzővízzel. Az üvegeket alaposan lezárjuk.
- Kész is az almakompót, amit aztán fogyaszthatunk magában, joghurtba, zabkásába, vagy akár húsok mellé.