Kertünk-Portánk

Így teleltesd át a hortenziát, hogy jövőre is dúsan virágozzon

Wikimedia Commons
Wikimedia Commons
Tegyünk azért, hogy kedvenc hortenziánk épségben átvészelje a hideg hónapokat.

A hortenzia évelő növény, amely csodálatosan dús virágzattal díszíti kertünket a tavasztól őszig terjedő időszakban. Azonban a téli hónapokban speciális gondoskodást igényel, hogy megvédjük a hidegtől és biztosítsuk számára a következő szezonra való felkészülést, hogy ismét bőségesen virágozzanak – írja az Agrofórum.

Őszi gondozás

Az őszi teendők között elsőként a megfelelő öntözés szerepel. Még a fagyok előtt biztosítsunk a gyökérzetnek elegendő nedvességet. Ha a talaj kiszáradt, locsoljuk meg a hortenziákat, de a hőmérséklet fagypont alá csökkenése után álljunk le az öntözéssel, hogy elkerüljük a gyökérkárosodást.

A következő lépés a tápanyagpótlás. A hortenzia igényli a foszfor- és káliumtartalmú műtrágyákat, amelyek elősegítik a gyökérzet egészségét. Az őszi időszakban kerüljük a nitrogénben gazdag trágyákat, hogy a növény ne hajtson ki idő előtt, ami gyengítheti a tél folyamán. Az augusztus végi és szeptember közepi műtrágyázás ideális, ügyelve, hogy a tápanyag ne érje közvetlenül a tövet.

A metszés is az őszi feladatok része, ahol el kell távolítanunk az elhalt, beteg ágakat, hogy a jövő évi virágzáshoz helyet biztosítsunk. A radikális metszés mellett érdemes kozmetikai metszést is végezni, ami segíti a növény formájának megtartását. Az éjszakák hűvösebbé válásával azonban tanácsos a metszést elhagyni, hogy megelőzzük a fagykárokat.

A tél előtti takarás különösen fontos a gömbvirágzatú hortenziák esetében. Takarjuk be a növényeket száraz levelekkel vagy komposzttal, ami segít megóvni őket a fagyoktól.

Téli ápolás

A cserepes hortenziákat érdemes fagymentes, hűvös helyen tartani, például egy világos pincében vagy fűtetlen garázsban, enyhén nedves talajban, ami megakadályozza a kiszáradást, de elkerülve a túlöntözést is.

A kerti hortenziákat, főként a fiatal vagy fagyérzékeny növényeket érdemes betakarni. Ez készülhet mulcsból, fenyőkéregből, falevelekből, melyet a növény tövéhez teszünk, hogy megvédjük a gyökereket a fagyástól. Ezen kívül zsákvászon, kertészeti gyapjú vagy speciális téli takaróanyag is használható a teljes növény letakarására, különösen a kisebb vagy konténeres példányok esetében.

Tavaszi visszatérés a szabadba

A tél végén, amikor a hőmérséklet már tartósan fagypont fölött van, fokozatosan távolítsuk el a takarást, és hagyjuk, hogy a növény alkalmazkodjon a külső környezethez. Ha szükséges, egy kis visszametszést is végezhetünk a tél során megsérült részek eltávolítása érdekében.

Kapcsolódó
Így változtathatjuk kékké a rózsaszín hortenziát
Az egyébként természetes folyamatra rásegíthetünk mi is.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik