Mozaik

Eleven “ékszereket” videózott pincéjében a természetőr

Facebook / Lukács Renáta
Facebook / Lukács Renáta
Főszerepben a káprázatos színű, eleven ékszerek.

Érdekes videót filmet osztott meg a facebookon az Őrségi Nemzeti Park polgári természetőre.

A rövid filmecskét a Kőszegi-hegység egyik borospincéjében készítette a lelkes önkéntes. A védett foltos szalamandrák maroknyi csapata behúzódott a hideg elől a hegyoldalba vájt pincébe.

Facebook / Lukács Renáta

A ritka állatfaj egyedeinél gyakran előfordul, hogy a hideg beálltával menedéket keresnek maguknak. A szalamandrák “csipet-csapata” szemmel láthatón otthonosan mozgott a szélvédett pincében.

 

Amikor a felvételt készítettem öt példány került a szemem elé, de napi szinten találkozom velük. Sárgahasú unka is telel ott, illetve lábatlan gyíkok és varangyok. Ez egy szőlőhegy, a közelben húzódik egy tisztavizű hegyi patak, jellemző ezeknél a pincéknél, hogy behúzódnak telelni a hüllők, kétéltüek. Egyébként ízeltlábúak, például lepkék sem ritkák nálam

– mesélte Lukács Renáta a Sokszínű Vidéknek, hozzátette, sajnos itt is jellemző, hogy kiköltöznek az emberek az agglomerációba és rengeteg ilyen élőhely eltűnik.

A kisfilm készítője szerint ezek az élőlények télen fagymentes helyre húzódnak, a természetben holtfák, rönkök, nagyobb kövek alá, vagy a patak partoldalba vackolódnak.

Facebook / MME KHVSZ

Segíteni úgy tudunk rajtuk, ha meghagyjuk nekik az ilyen élőhelyeket, vagy igazságosan osztozunk velük. Nekem például ez a pincém marad az állatoké, legfeljebb néhány polcot teszek be a szerszámoknak, így nem fogom megzavarni őket

– fogalmazott az állatbarát.

Renáta azt is hangsúlyozta, hogy a favágás és a szemetelés veszélyezteti az élőhelyeket, ezért fontos a víz tisztaságának megőrzése mellett a növényvédőszerek mellőzése.

Kapcsolódó
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik