Mozaik

Egy patak és egy tó is kiszáradt Pásztón

Facebook/Gortva Birtok
Facebook/Gortva Birtok

Gere Tünde, az Érv Zrt. Kommunikációs és PR irodavezetője a Nool.hu érdeklődésére elmondta, hogy a víztározó vízszintje egy évvel ezelőtt 1350 centiméter volt, jelenleg pedig 760 centiméter körül van.

Ennek megfelelően vízkormányzással csökkentjük a hasznosi vízmű terhelését, és más irányból kormányzunk a térségbe ivóvizet

– közölte Gere Tünde.

Az irodavezető azt a tájékoztatást adta, hogy a Kövicses-patak tölti a víztározót, azonban a csapadékhiány miatt jelenleg a befolyás szinte teljesen megszűnt, a patak kiszáradt. A tározó alvízcsatornájába csak a csurgalékvizek és ülepített technológiai vizek kerülnek.

A hegyekben is egyre nagyobb problémát okoz a szárazság. A Gortva Birtok  tava is kiszáradt a napokban.

A portál kérdésére a tulajdonos elárulta: itt található Magyarország egyetlen hegyi láprétje, tehát a talajszinttel együtt van a víz. Erről az 1970-es években több tanulmány is született.

Mesterségesen hoztam létre a tavat, hét évvel ezelőtt ástam ki. Egészen mostanáig még nem volt példa a kiszáradására. Kétéltűek, így például békák és szalamandrák szaporodtok az egy méter mély tóban. Nem csak itt van gond egyébként, a hegyekben szinte sehol nincs már víz. Jó formán az összes forrás elapadt a környéken, így óriási szükség lenne az esőre

– hangsúlyozta a tulajdonos, aki hozzátette, hogy a vadak is szomjaznak, ezért egyre közelebb merészkednek a lakott területekhez a vízért. Emiatt növekedhet a vadbalesetek száma is.

Kapcsolódó
Sorra száradnak ki a kisebb patakok és tavak
A jelenlegi nyári meleg az állóvizek tekintetében kedvezőtlen változásokat eredményezhet, a vízhőmérséklet emelkedésével csökken a víz oldottoxigén-tartalma, illetve erősödhetnek az algásodási folyamatok.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik