Mozaik

Ritka akciójelenet: egymásnak estek a foltos szalamandrák a Budai-hegységben

facebook / MME KHVSZ
facebook / MME KHVSZ
A tudósok is ritkán látnak ilyet.

Izgalmas jelenetnek volt szemtanúja Wenner Bálint, erről egy Facebook-bejegyzésben számolt be.

Kapcsolódó
Csodás látványt nyújtanak a táncoló jégmadarak
Nem mindennapi jelenetet örökítettek meg egy videóban.

A fiatalember felvétele a Budai-hegységben készült, a látványos kis filmen hím foltos szalamandrák (Salamandra salamandra) harcolnak egymással. A filmet készítő biológus hallgató megkeresésünkre elmondta, a szigorúan védett foltos szalamandráknak Magyarországon egy tavaszi és egy őszi, nagyobb párzási időszaka van.

Ritkán látni ilyet a természetben, ha jól emlékszem, én is mindössze ötödik alkalommal vagyok hasonló jelenetnek a szemtanúja. Még a szakemberek is alig publikáltak ilyen eseményről. Feltehetően a nőstényekért harcolnak a hímek

-mesélte lapunknak Wenner Bálint.

Itt megtekinthető, hogyan harcoltak egymással:

Az állatbarát hallgató hozzátette, hogy ha ősszel sikeres a párzás, a kis szalamandrák tavasszal látják meg a napvilágot. A tetszetős megjelenésű kétéltűek álelevenszülők, ez azt jelenti, hogy a peték az anya testében kelnek ki, és lárvákat hoznak a világra. A lárvák lerakása tavasszal vagy nyáron történik, patakokba vagy csermelyekbe.

A pöttöm utódok 25–30 milliméter hosszúak, vízben élő gerinctelenekkel táplálkoznak. 3-4 hónap után alakulnak át szárazföldön élő szalamandrává, ekkor már hasonlítanak a kifejlett állatokra, de az ivarérettséget csupán négy év múlva érik el.

Kapcsolódó
Egerészölyv és erdei sikló élet-halál harcát fotózták le a Börzsönyben
Selmeczi Kovács Ádám a napokban örökítette meg a ritka jelenetet.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik