Életmód

Ingyenes retro sulibüfét nyitottak egy makói iskolában

A makói tanulók ingyen juthatnak egészséges falatokhoz a nagyszünetben.

A makói Galamb József Mezőgazdasági Technikum és Szakképző Iskolában mindig történik valami izgalmas, 2021 szeptemberében például egy nem mindennapi büfé kezdte meg a működését. Az iskoláról korábban írt már a Sokszínű vidék, legutóbb a meseszép tankert virágaiból mutattunk be egy színpompás csokrot.

Horváth Zoltán igazgatónak régi vágya volt, hogy az iskolabüfét megújítsa és az iskola főbejárata mellé helyezze át, mivel az egység korábban az épület hátsó részén volt eldugva, elég rossz állapotban. Az új büfé mellett lévő használaton kívüli raktárat kinyitották az aula felé, így a tanulók a büfében vásárolt ételt kulturált körülmények között el tudják fogyasztani.

Ennek az építkezésnek a végén jelentkezett egy bérlő, aki berendezte és beindította az új iskolabüfét, azonban az “étkező” bútorzatára is megoldást kellett keresni.

A régi kollégiumi bútorokból a jó állapotúakat áthoztuk, és egy retró hangulatú étkezőt alakítottunk ki. Ezt gondoltuk tovább, amikor egy régi traktor motorháztetőből asztalt készítettünk plexi tetővel, valamint a régi tablókat, táblákat összegyűjtöttük és kitettük a falakra. Szerencsére tényleg egy jó hangulatú teret tudtunk létrehozni. A világítás, a berendezés, a függönyök, a falak színe mind-mind ezt a hangulatot sugározzák, éles ellentétben a minden tekintetben modern aulával

– mesélte az intézményvezető.

Pezsgő élet a diákklubban

A Galambban a diákklub a földszinten már évek óta üzemel, ebben egy teakonyhát is kialakítottak – malommal, kenyérsütő gépekkel, dagasztóval, elektromos tűzhellyel, mosogatóval. Még egy fával fűthető pizzakemencét is beszereztek.

Itt a diákok felnőtt felügyelettel sütnek-főznek. Olykor csupán citromos teát készítenek a beszélgetésekhez, de farsangi fánkot, karácsonyi mézeskalácsot, kalácsot is sütöttek már több alkalommal.

Volt itt diákbuli pizzával, üstben főtt (alkoholmentes) krampampulival, hamburgerbuli, palacsinta parti, és természetesen pizzasütés is. Az osztályfőnökök és a gyerekek is nagyon szeretik ezeket az alkalmakat. Volt, hogy Valentin-napon a fiúk sütöttek csőregefánkot a lányoknak.

A lisztet a diákok a malommal őrlik saját bevizsgált minőségű búzából, vagy behozzák. A tojás a tankerti tyúkoktól érkezik, paradicsom, paprika, padlizsán és a többi zöldség szintén a tankertből, a lekvárt is a tanulók főzik a tankerti gyümölcsökből gyakorlati órákon. Az ízletes gyümölcs szintén a tankertből származik, ha több a termés, akkor almalevet, cékla és paradicsomlevet főznek, fermentálnak is.

Makón ezt is hasznosítják, a napokban felszolgálásra kerülő saját sütésű kenyereken saját készítésű zakuszka van. Azt, amire szükség van még – fűszerek, zsír és olaj – az alapítvány fizeti, vagy a diákok, alkalmazottak adják össze, vásárolják.

Ízig-vérig csapatmunka

A diákok körében a legnagyobb kedvenc a palacsinta. Az ifjúságvédelmi felelős Szabóné Magyar Éva a fő felelőse a sütéseknek. A tanárnő is azt vallja, hogy egy-egy négyszemközti beszélgetés sikeresebb lehet a diákklubban tea, vagy palacsinta mellett. Tariné Tóth Hajnalka és Varga Rita takarítónők is sokat segítenek, a kalácssütésnél kimaradó tojásfehérjéből rendszerint habcsókot sütnek a gyerekeknek. Kolozsvári Szilvia, mint a pogácsák mestere, Horváth Anikó pedig a kelt tészták szakértőjeként sokat forgolódik a tanulókkal a tankonyhában.

Galéria

Ezt a lehetőséget bővítettük tovább, amikor elkészült a retró büfé. Az elvünk az, hogy az új büfé mellett megférnek az ingyenes zsíroskenyerek, zakuszkás, lekváros kenyerek, a tea és az alma. Nem rontják a büfé forgalmát, még akkor sem, ha ezek a kis finomságok ingyenesen elérhetőek a diákok számára hétfőtől csütörtökig minden nagyszünetben. Úgy gondoltuk, egy mezőgazdasági iskolában ne éhezzenek a tanulók

– magyarázta Horváth Zoltán.

A pedagógus azt is hozzátette, hogy négy kenyérsütő gép, egy dagasztógép és több más eszköz segítségével készül korán reggel a kenyér, majd a 10 óra 40-kor kezdődő nagyszünetben viszik ki a retró büfébe az ételt. Természetesen ez mind ingyen elérhető a diákok számára.

A cikkben szereplő fotókat a makói Galamb József Mezőgazdasági Technikum és Szakképző Iskolától kaptuk.

Kapcsolódó
Termálvíz és napelem a makói iskola rezsicsökkentő csodafegyvere
Ultramodern megoldássokkal zöldít a makói középiskola.
Olvasói sztorik