Életmód

Kitiltottak 13 élelmiszert az iskolai büfékből Szlovákiában

pixabay
pixabay
A cél a gyerekek egészségesebb táplálkozásra való ösztönzése.

A Közegészségügyi Hivatal (ÚVZ) intézkedése alapján a szlovákiai iskolai büfékből 13 élelmiszert tiltanak ki, írta az Új Szó.

Az iskolai büfék már nem árusíthatnak cukros italokat, sült ételeket, hamburgereket és koffeintartalmú italokat. Ezeket egészségesebb ételeknek és italoknak kell helyettesíteniük

– derül ki az egészségügyi minisztérium gyermek- és ifjúsági létesítményekkel kapcsolatos rendeletéből, amely március 15-én lépett hatályba.

A büféknek mostantól friss gyümölcsöt és zöldséget, tartósítószer nélküli italokat és természetes gyümölcsleveket, illetve legalább 80 százalékos hústartalmú hústermékeket kell kínálniuk. A kínálatban nem szerepelhetnek többek között dohánytermékek, alkoholos italok, majonézt tartalmazó termékek, sült ételek, pástétom vagy hamburger.

A büfék továbbá nem árusíthatnak lángost, rántottát, bundáskenyeret, 5g/100 milliliternél több cukrot tartalmazó italokat, kinint, taurint vagy koffeint tartalmazó italokat, táplálékkiegészítőket.

Az ÚVZ kifejtette, hogy a kínálat megváltoztatásának célja az egészséges étel- és italválasztás népszerűsítése a gyermekek körében, valamint az egészségesebb táplálkozásra való ösztönzés. Rámutattak: a gyermekorvosok 2022-ben több mint 12 ezer elhízott gyermeket regisztráltak az Egészségügyi Információk Nemzeti Központjának (NCZI) adatai szerint.

A szakértők szerint azonban az iskolai étkezdékben az egészségtelen ételek betiltásának nagyobb hatása lenne, ha az átfogó társadalmi-gazdasági és közegészségügyi változások részeként valósulna meg. Ha a változás elszigetelt, a hatás valószínűleg korlátozott lesz.

Kapcsolódó
Mindenkit lekörözött a biotermékekre alapozó bécsi iskolai menza
Nagy hangsúlyt fektetnek arra, hogy helyi termelőktől vásároljanak és húsmentes ételeket is kínáljanak.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik