A korábbi évekhez hasonlóan idén is nagy munkába fogott az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet (ÖMKi) csapata, hogy májusban bio paradicsompalánták kerülhessenek a vásárlókhoz.
Április 22-én, a Föld napján egy új tájfajtával üzennek a biológiai sokféleség megőrzéséért. Kutatótevékenységük egyik eredményeként, immáron hetedik éve munkálkodnak azon, hogy minél több hobbikertész és háztáji gazdálkodó ültethesse el kertjében a méltán népszerű, hazai tájfajta paradicsompalántákat.
Most azoknak is érdemes résen lenni, akik a korábbi években vásárolt palántákból magot fogva már a saját tájfajtáikat termesztik a kertben, ugyanis idén új fajta palánta kerül az üzletek polcaira: a Herencsényi tájfajta paradicsom.
Ugyanakkor az elmúlt években egyre nagyobb divatja lett a házi paradicsomlevek és szószok, vagy akár a házi ketchup készítésének is, amihez érdemes a szaporább, nagyobb termésű fajtákat beszerezni.
Az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet immáron hetedik éve működik együtt a Lidl Magyarország áruházlánccal annak érdekében, hogy a hazai tájfajta paradicsompalánták minél szélesebb körben elérhetőek legyenek. A diszkontlánc célja, hogy az együttműködés által is hozzájáruljon a hazai termelők támogatásához, a biodiverzitás megóvásához és a fenntartható gazdálkodás népszerűsítéséhez.
Idén a Nemzeti Fajtajegyzékbe újonnan felvett Herencsényi, befőző típusú tájfajta paradicsom is felkerül az áruházlánc polcaira, hogy a gondos eltevésnek köszönhetően, egész télen egészséges, tápanyagokban gazdag, ízletes paradicsomlevet ihasson és paradicsomszószt ehessen a család.
Érdemes kipróbálni, hiszen az óriási, lédús terméseket érlelő tájfajta nagyszerű ízvilágával frissen fogyasztva is a család kedvencévé válhat.
A közönségkedvenc koktél sem maradhat el
A zsámboki Orsiherba Biokert március óta neveli és gondozza a májusban polcokra kerülő biopalántákat, így a Herencsényi mellett az évről évre nagy közönségkedvenc Máriapócsi koktél tájfajtát is, hogy minden vásárló a szívének kedves növényt vihesse haza a kertjébe. A népszerű, folytonnövő koktélparadicsom a kert ideális lakója.
Erős szára és gyors növekedése, gombabetegségekkel szembeni kiváló toleranciája és folyamatos termésérése a kezdő kertészeknek is garantált sikerélményt nyújt. Koktél méretű bogyói miatt friss fogyasztásra ajánlott. A fajta üde, fiatalosan telt édességével, finom illatával és tetszetős alakjával az egyik kiemelt alapanyaga lehet a nyári és őszi ételeknek.
Nevelj Te is tájfajtát!
A paradicsom tájfajták termesztésének nagy előnye nemcsak az, hogy különleges szín- íz- és alakgazdagsággal ajándékoznak meg bennünket, hanem az is, hogy belőlük magot fogva, a következő évben már a saját palántánkat nevelhetjük. A tájfajták természetes és emberi szelekció útján létrejött populációk, amelyek magjait elvetve fenntartjuk a széles genetikai készlettel rendelkező kultúrnövényeket, a hazai kertészeti múlt fennmaradt értékeit, egyúttal az alkalmazkodás kulcsát a gyorsan változó környezetünkhöz.
Hogyan neveld a Herencsényi tájfajtát?
Akár másfél-két méter magasra is megnövő, középerős növekedésű fajta, a növény erős szárai folyamatosan képzik a hónaljhajtásokat az érés kezdetéig. Mivel a termés átlagos súlya elérheti akár a fél kilogrammot is, így érdemes a növényt támrendszerre vezetni és két szárra metszeni.



A fejlett palánták kiültetésétől számítva a virágzás június közepére-végére esik, majd az érés kezdete szabadföldön július végére, főérése augusztus közepére tehető. A növény gondozásánál figyelni kell a megfelelő környezeti feltételekre, ellenkező esetben a növény a virágokat elrúghatja. A termés lapított gömb alakú, nagy méretű, vékony héj jellemzi, amely egyrészt ideálissá teszi a befőzéshez, ugyanakkor könnyen el is repedhet.
Száraz időben a repedések beforrnak és nem okoznak gondot a paradicsom felhasználásánál, nedves időjárásban viszont érdemes figyelni, mert a megrepedt bogyó gyorsan rothadásnak indulhat.
A Herencsényi tájfajta paradicsombogyóit óvatosan kell a rekeszbe helyezni és egy sorban kell tárolni, hogy a nyomódásra érzékeny, puha, lédús termések kevésbé sérüljenek. Érdemes szedés után azonnal fogyasztani vagy feldolgozni. Megfelelő termesztési körülmények között (megfelelő ültetési távolságok, támaszték, jól átszellőztethető lombozat) toleráns a fitoftórára és a paradicsom alternáriás betegségére.
Íme 11 egyszerű trükk, hogy a paradicsom bőségesen teremjen, a befőzési szezonra pedig mutatunk 13+1 egyszerű ötletet.