A közelmúltban két eset is ráirányította a figyelmet az elsősorban tökfélék fogyasztásától kapható, viszonylag ritka cucurbitacin-mérgezésre, írta közösségi oldalán a Rizikometer.
Hányás és véres hasmenés a cukkini fogyasztása után
Egy 54 éves nő 10 órán át tartó, hányással és véres hasmenéssel kísért hasi fájdalom miatt került kórházba. Rosszulléte előtt semmi mást nem evett, csak sült cukkinit, amely szokatlanul keserű ízű volt. A Cseh Toxikológiai Információs Központ az elemzett mintából megállapította, hogy a nőnek cucurbitacin-mérgezése volt.
Hollandiában szintén cukkini okozott ételmérgezést: egy idős házaspár mindkét tagja evett egy keveset a kertjükben termesztett cukkiniből, melynek „visszataszítóan keserű” íze volt. A nő egy nap alatt felépült, a férje azonban kevesebb mint 24 órával az étel elfogyasztása után meghalt. A labor az ételmaradékban és a kertből származó cukkiniben cucurbitacin-E-t, cucurbitacin-E-glükozidot és cucurbitacin-I-glükozidot mutatott ki.
Az esetek részleteit a FoodSafetyNews cikkére hivatkozva közölték.
Cucurbitacin-mérgezés tünetei
A cucurbitacin ehető növényekben – például cukkiniben, sütőtökben, uborkában – megtalálható szerves vegyületek egy csoportja. Fogyasztása után a gyomor-bélrendszeri tünetek (hányinger, hányás, hasi görcsök, hasmenés) általában perceken-órákon belül jelentkeznek.
A mérgezés elleni védekezés
A cucurbitacin-mérgezés ellen leginkább úgy védekezhetünk, ha a zöldségféléket még nyersen, feldolgozás és fűszerezés előtt megkóstoljuk, és ha keserűnek találjuk, akkor azonnal kiköpjük és felhasználás nélkül kidobjuk.
Bemutattuk, hogyan lehet isteni finom pizzát készíteni cukkiniből, valamint megosztottuk, hogyan készül a cukkinipalacsinta egyenesen a konyhakertből.

