Kertünk-Portánk

Ez a 9 növény a cukkini kedvenc szomszédja

Pixabay
Pixabay
A jó társnövények vonzzák beporzókat és elűzik a kártevőket.

A cukkini sokoldalúan felhasználható növény és szerencsére, könnyen is termeszthető, így bátran neki lehet vágni a nevelgetésének a kertünkben is. Azért persze, a cukkininél is vannak olyan szabályok, melyeket betartva biztosabb lesz a siker.

A növénytársítás egy növénytermesztési módszer, melynek lényege, hogy a növények úgy kerülnek elültetésre, hogy az így kialakított vegyeskultúra a lehető legoptimálisabb legyen a befektetett erőforrások és a terméshozam arányában. A növénytársítás alapja, hogy azok a fajok, amelyek egymás fejlődését valamilyen módon segítik, egymás mellé kerülnek, míg azok, amelyek egymást hátráltatják, minél messzebb legyenek egymástól.

A növények egymásra gyakorolt hatása

Kémiai hatás

A növények a talaj felett jellemzően illóolajaikkal kommunikálnak. Ha egy élőhely egyik növényét valamilyen élőlény megtámadja, az adott növény figyelmeztető anyagokat bocsát ki a levegőbe, így a többi növény már az előtt meg tudja kezdeni a felkészülést, mielőtt őt magát is károsodás érné.

A talajszint alatt a növények a földalatti részeik által termelt anyagokkal, illetve a talajra került elhalt részeikkel gyakorolnak hatást egymásra. A növények képesek más növények csírázásának, növekedésének, termésének és érésének gátlására.

Mechanikus hatás

A felszín feletti mechanikus hatás vonatkozhat a napfény és ezáltal a hő, valamint a csapadék mennyiségére. A gyorsabban növő és a nagyobb növények leárnyékolják a kisebbeket, ezzel segíthetik vagy gátolhatják azok fejlődését. A földön elterülő növények felfogják a csapadék nagy részét, ugyanakkor meg is gátolják a már nedves talaj kiszáradását.

A talajszint alatt a gyökerek fejlődésükkel megbontják, porítják a talajt, lehetővé téve ezáltal más növények gyorsabb gyökérnövekedését és hatékonyabb tápanyagfelszívását.

Biológiai hatás

A növények biológiai egymásra hatása egy nem növényi élőlény általi közvetett befolyás. A talajszint alatt a növények különböző hasznos élőlényeket csábítanak magukhoz, például a földigilisztát. Emellett a különböző növények gyökérzete között gombahálózatok jönnek létre, mely tápanyagszállító összeköttetést biztosít a növénytársulások egyes tagjai között.

A cukkini jó szomszédai

A cukkini növekedését, fejlődését elősegítő növényeket a Hobbikert foglalta össze.

  1. Kukorica
  2. Bab
  3. Borsó
  4. Borágó
  5. Sarkantyúka
  6. Kisvirágú büdöske
  7. Kapor
  8. Illatos macskamenta
  9. Metélőhagyma
Kapcsolódó
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik