Ha ősz, akkor szilva. Minden formában és mennyiségben. Van, aki frissen szereti, mások morzsás süteményben, és megint mások lekvárként. Egy jó lekvár aranyat ér, ha pedig elkészítésénél fűszereket is adunk hozzá, még a lakás is isteni illatú lesz.
Lássunk most a sütőben készült, keverés nélküli mennyei szilvalekvár receptjét. Néhány óra alatt a gyakorlatlan szakácsok is finom lekvárt készíthetnek az ősz csemegéjéből, írja a prozeny.cz.
Hozzávalók (6 üveghez):
- 2 kg szilva
- 100 ml vörösborecet
- 1 egész fahéjrúd
- 1 teáskanál szegfűszeg
- 1 darab csillagánizs
Elkészítés:
Vágjuk félbe a szilvákat (a lekvárhoz a legjobb szilvák a túlérett, akár lehullott példányok, amik még nem penészesek), távolítsuk el a magokat, és tegyük őket egy tepsibe. Nyomkodjuk le őket amennyire csak lehet. Locsoljuk meg ecettel, adjuk hozzá a fűszereket, de egy-két keverést követően ne kevergessük tovább. Fedjük le, és hagyjuk állni hat-nyolc órán át. Ha megfelelő ideig pihent, kapcsoljuk be a sütőt 160°C-ra, tegyük be a tepsit, és süssük körülbelül hat órán át. A lekvárt eközben se keverjük.
A kész, még forró lekvárt töltsük tiszta üvegekbe, zárjuk le, és hagyjuk kihűlni.
Tipp: A kész lekvárt leszűrhetjük szűrőn keresztül, vagy összeturmixolhatjuk, de utána röviden forraljuk fel, és csak ezután, még forrón, öntsük bele az üvegekbe.
Jó étvágyat kívánunk!
Ha kíváncsi vagy a 30 éves szilvalekvár titkára, olvasd el ezt a cikkünket, de a hagyományos szatmár-beregi szilvalekvár titkára is magyarázatot adunk itt.

