Az ünnepi lakomák után a hűtőszekrény gyakran úgy fest, mint egy sikerült hadjárat utóélete: itt egy doboz töltött káposzta, ott fél rúd bejgli, a mézeskalács pedig már senkire sem kacsint olyan csábítóan, mint karácsony este. Pár nap elteltével könnyű legyinteni, hogy „ez már nem az igazi”, pedig a maradékokban még bőven van élet – és íz. Egy kis fantáziával nemcsak megmenthetjük őket a kukától, hanem teljesen új, izgalmas fogásokat is varázsolhatunk belőlük.
A többnapos ünneplés után nemcsak a pénztárcánk, hanem a bolygó is hálás lesz, ha okosan bánunk az étellel. A két ünnep különösen jól jönnek azok a receptek, melyekhez nem kell újabb nagybevásárlás, csak a már meglévő alapanyagok újragondolása. Legyen szó sósról vagy édesről, klasszikusról vagy meglepő csavarról, a maradékok remek alapot adnak a kísérletezéshez – még olyan örök kedvencek is, mint a mákos guba, egészen új arcukat mutathatják meg.
Íme három könnyen elkészíthető maradékmentő ötlet.
Kreatív bejgli újrahasznosítás: mákos guba
A mákos guba igazi klasszikus: a gyerekkor, a nagymama konyhája és a vaníliás tej illata keveredik benne. Az eredeti receptben kifli, darált mák, cukor és forró tej találkozik, és valljuk be, nehéz is ennél jobbat kitalálni. De mi van akkor, ha karácsony után már kifli nincs, bejgliből viszont annál több? Jó hír: a guba lelke nem a kifli, hanem az, ahogyan a tészta magába szívja a vaníliás tejet – így a megmaradt mákos vagy diós bejgli is tökéletes alapanyag lehet.
Ha a bejglit szeretnénk megmenteni, szeleteljük fel kisebb darabokra, és áztassuk vaníliás tejbe, szórjuk meg plusz mákkal vagy dióval, majd készítsünk belőle mákos vagy diós „gubát”. Ha pedig még extrább végeredményre vágyunk, rétegezzük a tejbe áztatott bejgliszeleteket egy tűzálló tálban reszelt almával, aszalt gyümölcsökkel, a tetejére pedig kerüljön tojáshab. Süssük meg úgy, mint a máglyarakást: kívül aranybarna, belül szaftos, illatos, és garantáltan senki nem fogja kérdezni, hogy „ez maradékból készült?”
Bundás kenyér új köntösben
Az ünnepekre mindenki felhalmozza a kenyeret, hiszen jó az, ha van a háznál. Aztán egyszer csak azt vesszük észre, hogy nyakunkon maradt a sok szikkadt kenyér, mert mindenki inkább húst evett sütivel. Ilyenkor jöhet jól a kreatív bundás kenyér.
A bundás kenyér tipikusan az az étel, amit mindenki ismer, mégis hajlamosak vagyunk beskatulyázni a „gyors reggeli” kategóriába. Pedig egy kis odafigyeléssel, és néhány plusz alapanyaggal simán átléphet a „maradékmentő, mégis vendégváró” szintre. A szikkadt kenyér itt kifejezetten előny, hiszen jobban magába szívja az ízeket, és nem esik szét az első fordításnál.
A klasszikus tojásos tej helyett áztassuk a kenyérszeleteket fokhagymás-tejes keverékbe, majd süssük ki vaj és olaj keverékén. A csavar ezután jön: rétegezzük a megsült szeleteket egy tűzálló tálba, kanalazzunk közé tejfölt, szórjuk meg reszelt sajttal, esetleg kerülhet bele maradék sonka vagy sült zöldség is. Pár perc sütőben, és a bundás kenyér hirtelen rakottas lesz – kívül ropogós, belül krémes, pont olyan, amiből mindenki repetázna.
Húsos tészta a maradékmentés aduásza
A húsos tészta az a műfaj, ahol tényleg szinte lehetetlen hibázni. Maradt egy kis sült hús az ünnepekről? Pulyka, csirke, sertés vagy akár marhasült, esetleg pörkölt is tökéletes alap lehet hozzá, sőt, ha többféle hús maradt kisebb mennyiségben, nyugodtan össze is dolgozhatjuk őket. A lényeg, hogy ne maradjanak a hűtő mélyén feledésbe merülve. A titok itt is az újragondolás: nem „maradékos tészta” készül, hanem egy teljes értékű, frissnek ható étel.
A felaprított húst pirítsuk meg egy kevés hagymán vagy fokhagymán, adjunk hozzá gombát vagy maradék zöldségeket, majd öntsük fel tejszínnel vagy paradicsomszósszal, attól függően, milyen ízvilágot szeretnénk. Főzzünk ki tésztát, és forgassuk össze a húsos szósszal, majd tűzálló tálba rakva szórjuk meg reszelt sajttal, és tegyük pár percre a sütőbe. A végeredmény egy krémes, illatos fogás, amiről senki nem mondaná meg, hogy eredetileg „csak” maradékból született.
Sok otthon a tojás? Íme néhány remek ötlet.

