A ravioli olasz eredetű, de az egész világban népszerű, hússal, gombával vagy zöldségrémmel (általában spenót) töltött tésztaféleség. A tészták széle általában recézett, ennek közébe töltik bele a húspástétomot vagy a zöldségkrémet. Az alábbi recept valószínű, hogy sokak kedvence lesz. Köszönet érte a NoSaltynak és a szakácsnak, Bakermannek.
Hozzávalók
A ravioli tésztájához
- 40 dkg finomliszt
- 4 db tojás
- 1.5 ek olívaolaj
- 1 teáskanál só
A töltelékhez: (bolognai alap)
- 20 dkg darált pulykahús (vagy sertéshús)
- 1 nagy db sárgarépa
- 1 nagy fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 3 ek olívaolaj
- só, bors, bazsalikom, oregánó ízlés szerint
- 2 dl paradicsomszósz
A szószhoz
- 4-5 gerezd fokhagyma (lehet több is)
- 2 dl tejföl
- 2 dl főzőtejszín
- 1.5 evőkanál finomliszt
- 1 ek olívaolaj
- 1 csipet só
- bazsalikom vagy oregánó ízlés szerint (elhagyható)
A tálaláshoz
- 5 dkg parmezán sajt
Elkészítés
Elkészítjük a bolognai alapot. ( Idő hiányában ezt a műveletet megspórolhatjuk az üzletben kapható félkész alappal is.) Apróra vágott vöröshagymát és a lereszelt sárgarépát megdinszteljük az olívaolajon. Mikor már üveges a hagyma, mehet rá az apróra vágott vagy préselt fokhagyma. Sózzuk, borsozzuk. Rátesszük a húst és addig pároljuk, míg meg nem puhul. Mehet rá az oregánó és a bazsalikom ízlés szerint. Végül öntsük rá a paradicsomszószt. Forr egyet és kész. Hagyjuk kihűlni.
A tésztát jó, ha géppel egyformára nyújtjuk, mert akkor egyszerű a dolgunk. Fogjuk az egyik tésztát és egymás mellé halmozzuk az alapot kiskanállal. Hagyunk köztük kb 2-3 cm távolságot. Rátesszük a következő tésztaréteget. A halmok között alaposan lenyomkodjuk, és derelyevágóval elvágjuk. Hogy még biztosabban tapadjon a tészta, villával is lenyomkodhatjuk a széleit. Így esztétikusabb is. Forró vízben 4-5 perc alatt megfőzzük. Lehet vízgőzben párolni is, de akkor 13-15 perc kell neki.
Elkészítjük a fokhagymás szószt.
Tálaljuk, és a végén megszórjuk parmezánnal.
Címlapfotó: bidista.com