Életmód

Ilyen lesz a világ első víz alatti városa

Bár a projekt még csak tervezési státuszban van, már maga a koncepció is lenyűgöző.

Sebastian, a Kis hableányból ismert vörös rák is hirdette a víz alatti élet előnyeit, de az emberek ekkor még nem tudták, hogy a mesehősnek tényleg igaza lehet.

Könnyen elképzelhető, hogy évszázadokon, vagy akár évtizedeken belül nem férünk majd el a Föld felszínén, ami globális katasztrófához vezethet. Ezzel együtt a víz alatti életet az emberek többsége elveti.

De nem Vincent Callebaut belga építész és designer. 

Galéria

Ambiciózus terveiben szerepel, hogy olyan településeket építsen a víz alá, melyekben akár húszezren is élhetnek. Az Aequorea névre hallgató projektet teljesen önellátóra álmodta meg, az építmények pedig leginkább a medúzákra emlékeztetnek.

Az újrahasznosított műanyagokból építendő városokat hetedik kontinensként emlegetik a szakértők – írja a CNN.

Az Aequorea nem csupán élettérként szolgálna az emberiségnek. Laboratóriumok, irodák, szállodák és sportpályák is helyet kapnának a 25 emeletes, 1000 méter mélybe nyúló építményekben.

A tenger vizét sótlanítanák, hogy iható legyen, a fényt pedig biolumineszcenciával oldanák meg. Biolumineszcenciáról beszélünk, ha valamely élő organizmusban egy kémiai reakció fény (foton) kibocsátásával jár, mint például a szentjánosbogaraknál.

Galéria

Tervezési fázis

A koncepció természetesen utópisztikus, jelenleg kutatások folynak, kivitelezhető-e egy Aequorea megépítése. Elvileg a víz alatti élet nem jelenthetne problémát az emberek számára, legalábbis az eddigi tesztek ezt mutatják.

Mi sem bizonyítja ezt jobban, hogy világszerte léteznek már víz alatti luxusépületek, így Dubajban, a Maldív-szigeteken és az Indiai-óceánon is. Sőt, Mexikóban és Egyiptom partjainál múzeumot is építettek már a tengerbe.

Olvasói sztorik