Életmód

2 hónap alatt 6 tonna zöldséget osztottak szét a rászorulóknak a cserdi romák

A mélyszegénységben élők egy szem krumplinak is tudnak örülni.

Cserdi, ez a hetven százalékában cigányok lakta Baranya megyei falu polgármesterének céljai és következetessége jóvoltából lett országszerte ismert. A roma származású Bogdán László 2006 óta tölti be a faluvezetői tisztet, s azóta„gatyába rázta” a települést.

Teljesen megújult a falu

Parkosítottak, játszóteret építettek, a házak többségét felújították, megszüntették a bűnözést és a munkanélküliséget. Cserdiben nem szülnek 12 évesen a roma lányok, minden gyerek jár iskolába, a felnőttek szorgosan dolgoznak. Ahogy egy korábbi interjúban Bogdán László megfogalmazta:

A cigány nem szerelmes se a tanulásba, se a munkába. De Cserdiben már kezdenek azok lenni, ebbe is, abba is. Nincs kuncsorgás, tenni akarás van helyette.

Fotó: MTI - Koszticsák Szilárd
Fotó: MTI – Koszticsák Szilárd

Az országos sajtóban az elmúlt években sláger lett a cserdiek példája, az utóbbi hónapokban viszont alig került nyilvánosságra hír a faluról. A napokban az ATV Egyenes Beszéd című műsorában nyilatkozott Bogdán László, s szavaiból megtudhattuk: Cserdiben nem állt meg az élet, de nem vernek mindent nagydobra.

Mint KORÁBBAN MEGÍRTUK, felvirágoztatták a helyi zöldség- és növénytermesztést, és ma már saját márkájú termékekkel is büszkélkedhetnek. Mindennapjaik része lett az adományozás, mert ahogy a polgármester fogalmazott:

Csak az tud adni, akinek van miből.

Cserdiben márpedig van miből, ezért képzeletbeli zászlajukra az adás élményét, az adakozást tűzték ki legfőbb célként.

A polgármester az ATV-nek elmondta: az elmúlt 60 napban 6 tonna primőr zöldséget osztottak szét az általuk megtermelt krumpliból, paprikából, paradicsomból. A falu 80 kilométeres körzetébe ők maguk vitték a rászoruló családoknak a termést, de nem tették közhírré, mert ezzel a meglepetésnek szánt gesztussal örömet szerettek volna okozni a mélyszegénységben élőknek. Ugyanakkor jutott a termésből gyermekotthonoknak, közösségi rendezvényeken a vendégeknek is.

Fotó: Dohi Gabriella
Fotó: Dohi Gabriella

Cserdiben működtetnek egy olyan standot, ahol a rászorulók rendszeresen kaphatnak ingyen zöldséget, és ezzel a lehetőséggel sokan élnek. A szomszédos településekről is igénybe veszik ezt a jótékonykodást, mert a szegény emberek egy szem krumplinak is tudnak örülni. Van ugyanakkor olyan stand is a faluban, ahol bárki megvásárolhatja a zöldségféléket, legyen az helyi lakos vagy egyszerű átutazó.

Bogdán László úgy fogalmazott: Cserdiben ma boldogok az emberek. A romák megtanulták, hogy saját maguk mellett másokért tenni nagyon felemelő érzés. A faluban teljesen természetessé vált, hogy az adakozó akcióknál az ottani szegények is örömmel pakolják a furgonra a zöldséget, és adják azt át őszinte együttérzéssel más családoknak.

Cserdiben helyi termékeket is készítenek

Fotó: Facebook/Cserdi község
Fotó: Facebook/Cserdi község

Az önkormányzat levédette a LASIPE és ROMBURGER szavakat, melyek saját készítményeik márkanevei. A LASIPE (ami jóságot jelent) a cserdiek saját terményeiből készített termék. A cigány lecsó csak az egyik ilyen, e mellett lekvárt, savanyúságot, fadobozos krumplit, fokhagymát, cserdi kolbászt is rejt a márkanév.

Címfotó: Facebook/Cserdi község

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik