Életmód

Keresik Magyarország ötven legfinomabb menzáját

A diákok döntenek arról is, mely cég legyen 2016 közétkeztetője.

Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) “Élj könnyebben!” elnevezéssel egészségnevelő kampányt indított.

ételízesítő2

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint 41 millió elhízott gyerek él a világon, és a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének felmérései is azt mutatják, hogy a 4-10 éves korosztály 23-24 százaléka elhízott, és hasonló az arány a 6-12 éves korosztályban is.

Magyarország dobogós helyen van az elhízás tekintetében a világon, minden negyedik lány és minden ötödik kisfiú elhízott vagy túlsúlyos Magyarországon. Pozsgay Csilla, az OGYÉI főigazgatója szerint éppen ezért időszerű volt a közétkeztetési rendelet tavalyi bevezetése, hiszen az egészséges táplálkozás kihat a gyerekek egészségére.

csalánleves2

Változások a közétkeztetési rendeletben

A programot bemutató sajtótájékoztatón elhangzott: lezárultak a szakmai egyeztetések, napokon belül megjelenik a közétkeztetési rendelet új változata. Ennek három lényeges elem a sóbevitel mértékének változása, a mesterséges édesítőszerek tiltása és a tej zsírtartalmának emelése.

A rendelettel mintát lehet adni a családnak is, hogy lehet egyszerre ízletesen és egészségesen is főzni – mondta a Pozsgay Csilla.

Az OGYÉI egészségnevelő kampányában a diákok szavazatai alapján keresik Magyarország ötven legfinomabb menzáját, és a gyerekek dönthetnek arról is, hogy mely cég legyen 2016 közétkeztetője. A kampány november 21-én indul.

leves2

A programban két-két menzahetet lehet értékelni leves(ek), főétel(ek) és desszert(ek) kategóriában.

A gyermekkori túlsúly felnőtt korban számos betegség, például szív- és érrendszeri, a daganatos és az anyagcserezavar előfordulását nagyban növeli, és a 2-es típusú cukorbetegség is egyre több gyermeket sújt, ami szintén az étkezéssel hozható összefüggésbe.

Címfotó: MTI

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik