A zöldségek világbajnokáról már korábbi cikkünkben írtunk, most céklát és tormát vesszük górcső alá. A monda szerint Nagy Károly annyira bízott a cékla gyógyító erejében, hogy rendeletben tette közzé kötelező termesztését – valljuk be, nem véletlenül!
- A cékla nagy mennyiségben tartalmaz jó vízkötő képességű pektint.
- Kiváló vérképző, és jól szabályozza a máj anyagcsere folyamatait.
- Számos vizsgálat bebizonyította, hogy a céklalé segít a vörösvérsejtek regenerálásában és szaporodásában, ezért bizonyos helyeken kiegészítő gyógymódként ajánlják vérszegénység esetén.
- A, B1, B2 és C- vitamint tartalmaz, ásványi anyagok közül pedig folsavat, foszfort, ként, nátriumot, káliumot valamint magnéziumot.
- Jelentős szerepe van a méregtelenítésben, rendszeres fogyasztásával közérzetünk javulhat.
- A céklában található cukor könnyen hasznosítható, így gyors energiaforrást jelenthet a szervezetnek, és várandós anyák is bátran fogyaszthatják.
- A népi gyógyászat javasolja a céklalé fogyasztását menstruációs zavarok esetén is. A szervezet a zöldségek közül a céklából tudja kinyerni a legtöbb vasat.
Hogyan fogyasszuk?
A céklát főként salátaként, étel-kiegészítőként hasznosítják, illetve fogyasztják. Közkedvelt élelmiszer alapanyaga az energiaszegény étrendnek.
Hetente egyszer ajánlott „céklanapot” tartani, ami azt jelenti, hogy érdemes minimum 3dl gyümölcscentrifugával frissen préselt céklalevet meginni. A tömény céklalé nem tartozik a legízletesebb zöldséglevek közzé, de sárgarépalével vagy uborkalével hígítva ízletesebbé válik. Így fogyasztva kiváló májtisztító hatású.
Tippek, tanácsok
Sok háztartásban – főleg télen – főtt céklából készítenek savanyúságot torma felhasználásával. Ilyenkor a céklát héjastól kell megfőzni, ezért főzés előtt jó alaposan meg kell mosni. Lefedve vagy kuktában kislángon hamarabb megfő, illetve megpuhul. ( Forrás: hazipatika.com )
Recept: ecetes-tormás cékla
Hozzávalók
5 kg cékla, 2dkg só, 2 liter víz, 15 dkg cukor, torma, köménymag (lehet őrölt is), 3 dl 20 % ecet.
Elkészítése
Ha lehet, ne válasszunk túl nagy céklákat, mivel a kisebb könnyebben megfő, ízletesebb, és a színe is intenzívebb. Alaposan mossuk meg őket, hogyha kell, használjunk egy gyengébb szőrű kefét is a sár eltávolításához. Addig főzzük, míg a villát bele tudjuk szúrni, de nem kell túl puha legyen, mert így nem lesz olyan finom. Miután megfőtt, nem túl vastagon, meghámozzuk, és kb. fél centiméter vastag szeletekre vágjuk.
A céklákat beletesszük az előre kifőzött, csírátlanított üvegekbe, majd ráöntjük a hozzávalókból előre elkészített, forró levet. Mindenik üveghez adagolunk egy késhegynyi köménymagot, és pár darab vékony csíkra vágott vagy reszelt tormát. Az üvegeket száraz dunsztban hagyjuk kihűlni, és mehetnek is kamarapolcra.
- A torma nem csak fűszernövény, hanem fontos gyógynövény is.
- A Volga és a Don környékéről származik, arrafelé az életerő jelképe.
- A gyökerét egész évben gyűjthetjük. Szeret elszaporodni, ez is jelzi, hogy szükségünk van rá!
- Jó C vitamin forrás! E mellett tartalmaz más vitaminokat, káliumot, nátriumot, magnéziumot, kalciumot.
- A tormában lévő glukozinolát erősíti a májat, jó méregtelenítő.
- Erősíti az immunrendszert, fertőtlenítő hatása közismert, hatékony gyulladáscsökkentő.
- Tisztítja a légutakat, segít a gyógyulást megfázás, nátha, köhögés, bronchitis, asztma, mandulagyulladás, orrmelléküreg gyulladása esetén.
- Csillapítja a lázat, izzasztó, vizelethajtó hatású.
- Enyhíti a hólyag-, és vesegyulladást.
- Reuma, köszvény, isiász, izomfájdalmak esetén is hatásos.
- Magas rosttartalma a bélcsatorna tisztítására alkalmas pl. székrekedés.
- Bélféregűző hatása ismert.
Tormapakolás
A tormapakolás segít a makacs köhögés, fejfájás és idegi fájdalmak, például derékzsába vagy isiász esetén. Kenjük be az érintett területet olajjal, zsíros kenőccsel, fejőzsírral vagy vazelinnal. (Köhögés esetén a mellkason, fejfájásnál a tarkón alkalmazzuk.) Ezután tegyük a frissen reszelt tormát egy pamutkendőre, és a kendőt, a tormával együtt helyezzük az adott testrészen a beteg bőrére. A pakolást addig hagyjuk hatni, amíg nem éget!
Tormabor
A tormaborral kihajthatók a húgykövet, és segít a fájdalmas menstruáció esetén is. Emellett erős vizelethajtó hatása van. Vágjunk le nyolc-tíz vékony szelet tormát. Tegyük egy pohárba és öntsük fel borral. Lefedve hagyjuk egy napon át (legalább 8 órát) állni, és felszívódni, majd szűrjük le, és igyuk meg a tormabort.
Tormakúra
A tormakúrával az immunrendszer is formába hozható. Különösen a megfázásos időszakban javasolt, a nátha elkerülésére. Ha már megtörtént a baj, a tormakúra enyhítheti a megfázást. Együnk naponta reggel és este egy-egy kávéskanál tormát. A legjobb a frissen reszelt torma, ha azonban ez nem áll rendelkezésünkre, ehetünk üveges reszelt tormát is. A torma kúraszerű fogyasztása legalább két héten át tartson. ( Forrás: vitamind.hu)
Ha igazán élni szeretnénk a nagyszerű páros jótékony hatásával, akkor készítsük el az alábbi recept szerint, és fogyasszuk minden nap.
Az összetevőket mindenki a saját ízlése szerint állíthatja össze, a torma és a cékla aránya az kb 1:1 legyen.
Meghámozunk nagy céklát és egy lábas vízben feltesszük főzni. Kb. fél maréknyi maréknyi borssal ízesítjük. Amíg fő a cékla, meghámozunk és lereszelünk egy nagyobb tormát. Amikor a cékla már kellően puha, akkor a borssal együtt, botmixer segítségével péppé passzírozzuk. Egy befőttesüvegbe áttesszük. Egy kis tálkába ecetet, cukrot, sót ( esetleg kevés olivaolajat) töltünk, ízlés szerint és felöntjük meleg vízzel. Ezzel a lével öntjük le a céklás pépünket, úgy, hogy ellepje, majd lezárjuk az üveget.
Célszerű így hagyni legalább egy napig, hogy összeérjenek az ízek. Másnap a felesleges levet leönthetjük róla, olyan állagúnak kell lennie a mix-nek, mint a bolti ecetes tormának. A színe viszont gyönyörű vörös lesz. Napi 1-2 evőkanállal fogyasszunk belőle!
Címlapfotó:countryliving.com