A padlizsánt, vagy kevésbé ismert, formája után kapott nevén tojásgyümölcsöt rengeteg étel elkészítéséhez használják alapanyagként világszerte. Hivatalosan a gyümölcsök családjába tartozik, méretében és színében pedig rendkívül sok fajtája van. Bár a legtöbben csak a lila termést ismerik, lehet piros, zöld, de akár fekete is.
Amellett, hogy számtalan recepthez felhasználható, a padlizsán igazi vitaminbomba és számos pozitív egészségügyi hatással bír. A továbbiakban ezeket vesszük át pontokban.
-
Gazdag tápanyagokban
Már kis mennyiségben is rengeteg vitamint, ásványi anyagot és rostot tartalmaz, melyek elengedhetetlenek a szervezet egészséges működéséhez.
Száz grammjában csupán 27 kalória (113 kJ) van. 1,3 gramm fehérjét, 0,2 gramm zsírt, 4,8 gramm szénhidrátot, 2,58 gramm élelmi rostot tartalmaz. C-vitaminban, folsavban, niacinban, patoténsavban gazdag. Emellett jelentős kálium-, foszfor-, magnézium-, kalciumforrás.
-
Az antioxidánsok aranybányája
Az antioxidánsok védik a szervezetet a szabad gyökök által okozott károsodásoktól. Egybehangzó tanulmányok arról szólnak, hogy az antioxidánsok segíthetnek megakadályozni számos krónikus betegség, így például a szívügyi rendellenességek és a rák kialakulását.
A népies nevén törökparadicsomként elhíresült padlizsán rendkívül gazdag antociánokban. Ez egy vízoldékony színanyagcsoport, amely a gyümölcs vibráló színéért felelős és szintén igen hatékonyan véd a szabadgyökök negatív hatásaitól.
-
Csökkenti a szívinfarktus kockázatát
Egy tanulmány során magas koleszterinnel küzdő nyulakkal egy héten át megitattak napi tíz milliliter padlizsánlevet. Az eredmények azt mutatták, hogy a korábban mérthez képest alacsonyabb volt a koleszterin és triglicerid szintjük, ezáltal csökkent a szívinfarktus kialakulásának kockázata is.
Egy másik kutatásban harminc napig nyers illetve grillezett padlizsánnal etettek állatokat. A gyümölcs fogyasztása mindkét formájában erősítette a szívműködést már egy hónap után is.
Bár az eredmények biztatóak, fontos megjegyezni, hogy az eddigi tanulmányok kizárólag állatokra vonatkoznak, és további munkák szükségesek, hogy pontosan megállapítsák a padlizsán emberi szívre gyakorolt hatásait.
-
Segít helyreállítani a vércukorszintet
A padlizsán rosttartalma igen magas, ami azért fontos, mert a rostok lassítják az emésztés sebességét és a cukor felszívódását a szervezetben.
Kimutatták, hogy a többek közt a padlizsánban is fellelhető polifenol szintén csökkenti a cukorfelszívódást, miközben növeli az inzulinszekréciót, azaz szabályozza a vér glukózszintjét.
Összességében tehát kijelenthető, hogy a cukorbetegek diétájának egyik alap összetevőjének kell lennie a lila gyümölcsnek.
-
Segít a fogyásban
Mint azt már többször említettük, sok benne a rost, de alacsony a kalóriatartalma, így beilleszthető tulajdonképpen bármilyen fogyókúrába.
Mivel a rostok lassan emésztődnek meg, elősegítik a telítettségi és a jóllakottsági érzést, csökkentve ezáltal a kalóriabevitelt.
(Care2, kiemelt kép: Thinkstock)