Életmód

300 év alatt egyetlen válás volt az erdélyi faluban

A festői Berethalomban mintha megállt volna az élet. A lovas szekerek a hétköznapok részét képezik, a helyiek pedig a falu macskaköves főterén adják-veszik egymás között a kézzel készített termékeiket. A település szívében emelkedik a 15. században épült Berethalmi Erődített Templomegyüttes, amely az UNESCO Világörökség részét képezi.

A templom belsejében, közvetlenül az erődítmény falainak mentén található egy terem, ami alig nagyobb egy kamránál. 300 éven keresztül ebben a helyiségben találták magukat azok a házaspárok, akiknek megromlott a kapcsolatuk. Hat hétig tartották őket bezárva, hogy megoldják problémáikat és megelőzzék a válást.

Talán elsőre rémálomnak hangozhat, de a feljegyzések szerint a házastársi börtön rendkívül hatásosnak bizonyult.

A szent épületnek köszönhetően amíg Berethalom volt a püspöki székhely, mindössze egyetlen válás történt

– nyilatkozott Ulf Ziegler, a település jelenlegi papja.

A kicsi, sötét börtönt később múzeummá alakították, és a mai napig látogatható. A szoba alacsony mennyezettel és vastag falakkal rendelkezik, és alig felbútorozott: mindössze egy asztal, egy szék, egy tárolórekesz és egy hagyományos szász ágy található benne, amin legfeljebb egy gyerek férne el kényelmesen.

Amint a házaspárok a kapcsolatuk javításán dolgoztak, az egyetlen párnától az egyetlen asztalig mindent meg kellett osztaniuk egymással.

Az erdélyi szászok lutheránusok voltak, és szigorú szabályok szerint élték az életüket. Még a válást is feltételekhez kötötték, ilyen volt például, hogy próbálkozniuk kellett a kapcsolat megmentésén.

Fotó: Thinkstock

Ilyenkor a válni készülő házaspár felkereste a helyi püspököt, aki házastársi börtönbe küldte őket, hogy meglássák, tényleg nem bírják-e tovább egymás mellett.

A börtön egy eszköz volt, hogy megőrizzék a régi keresztény értékeket. Védte a nőket és a gyerekeket, akiknek élete a családi egységtől függött azokban az időkben

– magyarázta Ziegler.

Ha valaki elvált, a férfinak a fizetése felét az exfeleségének kellett adnia, majd ha újraházasodott, a második nejét semmi sem illette.

A templom, ahová imádkozni és szalonnáért járnak az emberek
A hívők szerdánként bicskát és kosarat szorongatva indulnak az Isten házába.

A szászok a 12. században II. Géza király invitálására érkeztek Franciaországból, Belgiumból, Luxemburgból és Németországból Erdélybe, hogy védjék a térséget a tatár és ottomán támadásokkal szemben, és fellendítsék a gazdaságot.

Az erdélyi szászok szorgalmas kézművesek voltak. Berethalom 1510-ben fontos piacváros és kulturális központ volt, a településen több mint ötezren éltek.

A templom 11 méter magas erődítményéből bámulatos a kilátás a falura és a környező hegyekre, magára a természetre. A helyiek még most is az régi mezőgazdasági technikák segítségével és kereskedéssel keresik a kenyérre valót. Az évszázados hagyományoknak megfelelően a közeli dombokon juhászok terelik a juhokat.

Fotó: Thinkstock

Az élet lassan halad Berethalomban, ugyanakkor a párokra manapság már kevésbé nehezedik gazdasági és vallási nyomás, hogy együtt maradjanak.

Régen nem a szerelem, hanem a munka és a túlélés miatt nem váltak el az emberek. Ha bezárták őket hat hétre, nehéz helyzetbe kerültek, és nem tudták, miből lesz élelmük a következő évben. Együtt kellett dolgozniuk, ha enni akartak

– mesélte Ziegler.

A pap szerint a házastársi börtön koncepciója a mai házasoknak is taníthat valamit. Sőt, nem ő az egyetlen, aki így gondolja: az elmúlt időszakban rendszeresen érkeznek a megkeresések pároktól a sötét szoba igénybevételére.

A modern családoknál egyre és egyre kevesebb idő jut a másikkal foglalkozni. Sokkal önzőbbek vagyunk, mint az őseink. Magányosságban szenvedünk, ezért kellene többet beszélgetnünk egymással. Így láthatnánk meg, hogy mi igazán fontos számunkra és mi köt össze bennünket.

A falu, ahol nem lopnak az emberek
Megtanulták, miként segítsenek egymásnak, és hogyan tudják tisztelni a másikat.

(BBC Travel)

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik