Életmód

Itt a tavasz, jön a megtisztulás, a megújulás időszaka

Bár Magyarországon ezen a héten még komoly hidegek lesznek, a tavasz kedden hivatalosan megérkezik, ugyanis idén március 20-án 17 óra 15 perckor van a márciusi napéjegyenlőség.

A csillagászati esemény jelenti a tavasz kezdetét az északi féltekén, ami egyben azt is jelenti, hogy egyre hosszabbak lesznek a nappalok és rövidebbek az éjszakák.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat hétfőn arról írt honlapján, idén március 20-án lesz a tavaszi napéjegyenlőség, a dátum pedig nem tévedés, mert bár a tankönyvek ugyan március 21-re teszik az eseményt, az azonban ugyanúgy eshet huszadikára is. Sőt, érdekesség, hogy ebben az évszázadban már nem lesz napéjegyenlőség március 21-én, csak 2102-ben jön el újra a következő ilyen alkalom. 2048-ban a szökőévek miatt csúszik majd március 19-re ez az időpont.

A déli féltekén ugyanezen a napon veszi kezdetét a csillagászati ősz, mivel ott szeptemberben köszönt be a tavasz.

A napéjegyenlőség lényege, hogy a földi egyenlítő síkja ilyenkor halad át a Nap középpontján, ami értelemszerűen évente két alkalommal következik be.

A jelenséget gyakran összekeverik a decemberben és júniusban esedékes napfordulóval. Ez az a pillanat, amikor a Föld forgástengelye a legnagyobb szögben hajlik el a Nap sugaraitól. Az évente szintén kétszer történő esemény jelzi a leghosszabb és legrövidebb éjszakát a naptári esztendőben.

Így készül a legszebb tavaszváró barkakoszorú
Szép tavaszi ajtódíszekre is hoztunk néhány ötletet.

Miért fontos?

A néphagyomány szerint a téli és nyári napfordulók, illetve az őszi és tavaszi nap-éj egyenlőségek meghatározó energiákat hordoznak, sokszor sorsfordító erőt tulajdonítanak e napoknak. Mivel a napéjegyenlőségkor a fény és a sötétség aránya azonos, így egyfajta nyugalmi egyensúly jön létre.

Őseink teljesen beilleszkedtek az őket körülvevő természet rendjébe, ez mutatott nekik példát, ebből merítettek energiát. A tavaszünnep magában hordozza a születést, a megújulást.

A nap-éj egyenlőség hete fontos üzenettel bír, a megtisztulás és a felszabadulás lehetőségét ígéri. A keresztény hagyomány Szent Benedek emléknapját ünnepli, azonban az ősibb népi gyökereink a keleti puszták múltjába vezetnek vissza.

Az ünnep legfontosabb üzenete az ember harmóniája a természettel, a régi hagyományok örökségének fenntartása.

MTI/EPA/Luong Thai Linh

Hogy ünneplik a világban?

A jeles napot világszerte ünneplik már a évszázadok óta, írja az Independent.

  • A keresztények összekötik az ünnepet Jézus halálával és feltámadásával, a húsvét időpontját sem véletlenül a csillagászati esemény határozza meg.
Ezért van minden évben máskor húsvét
Többször is szerették volna egységesíteni a legnagyobb keresztény ünnep időpontját, de eddig eredménytelenül.
  • A maják nagyszabású rituálékat rendeztek ezen a napon a Chichén Itzá mexikói piramis lépcsőin. A különleges építményen – ahol egykoron emberáldozatokat ajánlottak fel az isteneknek – a napfény kígyószerűen, lépcsőről lépcsőre tűnik tova.
  • Spanyolországban ilyenkor rajtol az ültetési időszak, mivel a talaj már megolvad, a nappali órák meghosszabbodnak és a növények könnyebben növekednek.
  • Japánban mindkét napéjegyenlőség nemzeti ünnep, a nép így fejezik ki imádatát őseinek.
  • Indiában a Holi fesztivállal indul a tavasz, a jó diadalát jelöli a gonoszság felett. Az emberek ilyenkor összegyűlnek és színes port locsolnak egymásra.
  • Iránban és több közép-ázsiai országban ezen a napon kezdődik a perzsa újév. Az újjászületést, az újrakezdést ünneplik, ezért ekkorra mindenki kitakarítja a házát, friss virágokkal díszíti fel azt és együtt piknikezik a család.

Kiemelt kép: MTI/EPA/Marcin Bielecki

Nagyjából 90 kilogrammos, ellipszis alakú, tud döntéseket hozni és alkalmas nyersanyagok, fémek kutatására, és földalatti bányák feltérképezésére is, mindezt víz alatti környezetben.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a Sokszínű vidék Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.