Életmód

Minden nap egy tojás az orvost távol tartja

Napi egy tojás fogyasztása csökkenti a szívbetegségek kockázatát egy új tanulmány szerint.

A British Medical Journal című orvosi szaklapban ismertetett kutatásban kínai tudósok tíz kínai város több mint félmillió 30-79 éves lakójának 2004-2008-ban felvett adatait elemezték és követik őket azóta is, feljegyzik a betegségek és a halálozások előfordulását a kiválasztott populációban.

Eredményeink tovább növelik a tudományos bizonyítékok számát, amelyek az egészséges kínaiaknak tanácsolt, tojásra vonatkozó étkezési útmutatást támasztják alá

– mondták a szerzők.

A kutatás kapcsolatot talált napi egy tojás fogyasztása és a szív- és érrendszeri betegségek kockázatának 11 százalékos, ezen belül az iszkémiás szívbetegségek 12 százalékos, a jelentősebb koronaér-elzáródások 14 százalékos, az agyvérzés 26 százalékos, valamint az agyi infarktus (iszkémiás stroke) csökkenése között.

A halálozás kockázata is csökkent a napi tojásfogyasztók között azokhoz képest, akik nem ettek tojást: 18 százalékkal kevesebben hunytak el szív- és érrendszeri betegségekben és 28 százalékkal kevesebben agyvérzés következtében.A tojás gazdag koleszterinben, de jó minőségű fehérjében, számos vitaminban és más élettanilag fontos anyagban is. Az utóbbi években egyre több kutatás támasztja alá fogyasztásának előnyeit.

A kínai tudósok szerint a korábbi hasonló témájú kutatások többnyire kisebb léptékűek voltak, kevesebb kardiovaszkuláris beteget vizsgáltak és nem tudtak pontos becsléseket végezni a stroke egyes típusainak kockázatáról.

Íme a legfinomabb reggeli, a felhőtojás receptje
Ízletes, egészséges, és ráadásul könnyen el is készíthető.

Kiemelt kép: Flickr/Tim Walker

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik