Életmód

Hűtőszekrényeket és 72 zsák szemetet szedtek ki az Ipolyból

A környezetvédők már most úgy látják, hogy a jövő évi folytatás sem lesz könnyebb.

Immár 11. alkalommal szerveztek szemétszedési akciót az Ipoly folyón – számolt be a környezetvédelmi programról a Magosfa Környezeti Nevelési és Ökoturisztikai Alapítvány.

Még ennyi év után is sokkoló látvány a folyóba dőlt fatörzseken és uszadékfákon felhalmozódó szemétmennyiség. A helyenként több méter magas szeméthalom eltakarítása idén is embert-próbáló feladat volt

– írták.

A hungarocell-táblákból lemorzsolódó apró szemcsék, a habszivacsból lereszelődő mikroszkopikus darabkák, a kifolyó ceruzaelemek, a vízbe ölt “megunt”, vagy “fölösleges” háziállatok, a szivárgó olajoskannák és festékes-vödrök, az elszabadult horgok, a vegyszer-maradékos háztartási hulladék mind-mind valós veszélyforrást gelentenek az Ipoly és a Duna élővilágára, közvetlen és közvetett környezetére.

Ebben az évben is sok segítséget kapott az a 20 lelkes önkéntes, akik részt vettek az akció előkészítésében, megvalósításában. Nógrádszakál, Bussa és Ipolytölgyes polgármesterei támogatásukkal, mások önzetlen felajánlásokkal, a zebegényi Depo-Z túraközpont a kenuk és az önkéntesek szállításával segytette az akció sikerét.

Az idei, 11. Ipoly tisztítási akcióra a folyó egy még korábban nem tisztított szakaszán került sor

Az akció 2 napja alatt Ráróspusztától Bussáig jutottak. A folyó ezen szakaszán az önkéntesek 72 nagy zsák szemetet gyűjtöttek össze, 2 hűtőszekrényt, autó-és traktorgumikat, vegyszeres kannákat és rengeteg lomot. A környezetvédők már most úgy látják, hogy a jövő évi folytatás sem lesz könnyebb.

Az idei Ipolytisztítási akció az Agrárminisztérium 2017. évi Zöld Forrás programja támogatásával valósult meg.

Fotók: Magosfa Alapítvány – Juhász Lilla és Gieszer Richárd

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik