Életmód

Akár haza is viheted: egy angol kávézó kerámiára cserélte az eldobható papírpoharakat

Van egy remek módszer az eldobható kávés poharak problémájának megoldására, ami ráadásul zsúfolt konyháinkat is rendbe rakja. Így mindenki csak nyerhet!
Korábban a témában:

Képzeljük el: betérünk a kedvenc kávézónkba, veszünk egy csésze finom kávét, aztán továbbmegyünk. Mi ebben az új? Nos, a csésze ez esetben nem eldobható poharat takar, hanem valódi kávés csészét. Az angliai Ipswich egyik kávézójában, a La Tour Cycle Café-ban úgy döntöttek, tesznek valamit az eldobható kávéspoharak világméretű felhalmozódása ellen és mostantól bögrében szolgálják fel e frissítő italt. Amit akár magával is vihet a vásárló.

„És ha kifogynak a kávéscsészékből?” – kérdezhetnénk jogosan, ám a tulajdonos, Anna Matthews szerint ez nem probléma.

Szerintem mindnyájunknak vannak otthon nem, vagy alig használt bögréi, miért ne ajánlanánk fel ezeket egy kávézónak, hogy aztán bárki kedve szerint használhassa őket?

A vendégek odaadhatják fölöslegessé vált csészéiket a kávézónak közös használatra. A bolt bejárata előtti gyűjtőkosárban lehet elhelyezni a felajánlott vagy éppen visszavitt darabokat. A kezdeményezés népszerűségét elősegíti a mostanában felfutó minimalizmus, a „kevesebb tárgy, kevesebb gond” elve. A dolog vidám oldala, hogy sok – amúgy már csak a szekrényben porosodó – mókás kinézetű, feliratú bögre kerülhet így újra forgalomba.

Fotó: La Tour Cycle Cafe

Ami igazán jó dolog ebben, az az egyszerűség

Emlékeztet minket arra, hogy a világ nagy problémái – jelen esetben az egyre csak gyűlő hulladék pohár – nem igényelnek rendkívüli megoldást. Nincs szükség extra gyártókapacitásra, hogy új papír-műanyag poharakat állítsanak elő, valamint az újrahasznosítást is egy csapásra fölöslegessé teszi. Mindössze elővenni és leporolni szekrényben, polcon árválkodó kávés csészéinket: nem egy túl drága és nagy erőfeszítést igénylő lépés.

Fotó: pixabay.com[/caption]

Elő a már nem használt bögrékkel

Valószínűleg több, mint elegendő kihasználatlan bögre bujkál otthonaikban, amivel mind több és több kávézót lehetne bevonni. Természetesen a kényelem is szempont, és el kell ismernünk, hogy egy porcelán kávéscsésze „kényesebb” papír és műanyag társainál. Egy kicsivel több odafigyelés ivás közben, vagy ahogyan a bögrét a táskánkba rakjuk – igazán nem nagy ár az élhetőbb jövőért cserébe.

Szerző: Gulyis Csaba

Címlapfotó: pixabay.com

Egy város, ahol szinte alig termelnek szemetet
Jelenleg 80 százalék körüli az újrahasznosítás.

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.