Életmód

Akár haza is viheted: egy angol kávézó kerámiára cserélte az eldobható papírpoharakat

Van egy remek módszer az eldobható kávés poharak problémájának megoldására, ami ráadásul zsúfolt konyháinkat is rendbe rakja. Így mindenki csak nyerhet!

Képzeljük el: betérünk a kedvenc kávézónkba, veszünk egy csésze finom kávét, aztán továbbmegyünk. Mi ebben az új? Nos, a csésze ez esetben nem eldobható poharat takar, hanem valódi kávés csészét. Az angliai Ipswich egyik kávézójában, a La Tour Cycle Café-ban úgy döntöttek, tesznek valamit az eldobható kávéspoharak világméretű felhalmozódása ellen és mostantól bögrében szolgálják fel e frissítő italt. Amit akár magával is vihet a vásárló.

„És ha kifogynak a kávéscsészékből?” – kérdezhetnénk jogosan, ám a tulajdonos, Anna Matthews szerint ez nem probléma.

Szerintem mindnyájunknak vannak otthon nem, vagy alig használt bögréi, miért ne ajánlanánk fel ezeket egy kávézónak, hogy aztán bárki kedve szerint használhassa őket?

A vendégek odaadhatják fölöslegessé vált csészéiket a kávézónak közös használatra. A bolt bejárata előtti gyűjtőkosárban lehet elhelyezni a felajánlott vagy éppen visszavitt darabokat. A kezdeményezés népszerűségét elősegíti a mostanában felfutó minimalizmus, a „kevesebb tárgy, kevesebb gond” elve. A dolog vidám oldala, hogy sok – amúgy már csak a szekrényben porosodó – mókás kinézetű, feliratú bögre kerülhet így újra forgalomba.

Fotó: La Tour Cycle Cafe

Ami igazán jó dolog ebben, az az egyszerűség

Emlékeztet minket arra, hogy a világ nagy problémái – jelen esetben az egyre csak gyűlő hulladék pohár – nem igényelnek rendkívüli megoldást. Nincs szükség extra gyártókapacitásra, hogy új papír-műanyag poharakat állítsanak elő, valamint az újrahasznosítást is egy csapásra fölöslegessé teszi. Mindössze elővenni és leporolni szekrényben, polcon árválkodó kávés csészéinket: nem egy túl drága és nagy erőfeszítést igénylő lépés.

Fotó: pixabay.com

Elő a már nem használt bögrékkel

Valószínűleg több, mint elegendő kihasználatlan bögre bujkál otthonaikban, amivel mind több és több kávézót lehetne bevonni. Természetesen a kényelem is szempont, és el kell ismernünk, hogy egy porcelán kávéscsésze „kényesebb” papír és műanyag társainál. Egy kicsivel több odafigyelés ivás közben, vagy ahogyan a bögrét a táskánkba rakjuk – igazán nem nagy ár az élhetőbb jövőért cserébe.

Szerző: Gulyis Csaba

Címlapfotó: pixabay.com

Egy város, ahol szinte alig termelnek szemetet
Jelenleg 80 százalék körüli az újrahasznosítás.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik