Életmód

25 éve él a vízen úszó álomszigetén egy házaspár

Egy kanadai házaspár 25 éve él az általuk épített, Freedom Cove nevű szigeten, maguk termelik az élelmiszerüket, napenergiát használnak és csak 2 hetente látogatják meg a szárazföldet - írja a Daily Mail.

Catherine King minden reggel a profi táncosok büszkeségével és könnyedségével kel útra az idilli környezetben, hogy friss zöldségek és fűszerek után nézzen kertjében. Nos, ez a kert nem éppen hagyományos, ahogyan maga a föld sem. Férjével, Wayne Adams-szel kezdte el 25 évvel ezelőtt vízen úszó otthonuk építését.

A neve Freedom Cove (Szabadság Öböl) lett – a két művész itt, a Tofino városától nem messzi öbölben készíti gyertyáit, faragásait, termeszti élelmét. A kis sziget érdekes egyvelege a különböző építményeknek és kerteknek, sőt, még egy táncparkett is található rajta. A pár ritkán hagyja el otthonát, inkább a kíváncsi, érdeklődő emberek látogatásai a jellemzők.

Elsőre szabad, könnyű életnek tűnik: de azt ne feledjük, rengeteg munka van abban, hogy idáig jutottak.

Freedom Cove

30 éve találkoztak és egyből egymásra találtak.

Valóban szerelem volt első látásra

– jegyzi meg Catherine.

Együttlétük első heteiben egy barátjukkal cseréltek otthont, akinek kis két személyes kabinja volt. Maga az ötlet is innen jött.

Tulajdonképpen véletlen kezdődött az egész. Egy nagy vihar fákat sodort a kabinhoz, amiket mi aztán összeszedtünk neki. Erre ő: ti gyűjtöttétek, a tiétek.

Első kis stúdiójuk a fahulladékból három hónap alatt épült fel.

Freedom Cove

Aztán építményük hízni kezdett.

Amint Wayne és én eldöntöttük, hogy ez az, amit szeretnénk, csak csináltuk. Nem foglalkoztunk az esetleges nehézségekkel; csak mentünk előre

– mondja Catherine.

Eleinte furcsa volt számukra, hogy nincs már ott a sarki bolt, ahová bármikor be lehet ugrani, hogy az azonnal elérhető dolgok messzebb kerültek tőlük.

Most már elmenni nehéz innen, és minden alkalommal hálás vagyok, hogy visszatérhetek

– mosolyog a nő.

Freedom Cove

A férfi ugyanígy van ezzel és – a tengeribetegség után szabadon – szárazföld-betegségnek hívja a jelenséget. Arról is beszél, miért éppen ezt a helyet választották.

Minden van itt, ami a túléléshez szükséges; van víz, az óceán valamennyire véd a nagyobb viharoktól és körülöttünk szinte érintetlen erdőség van. Illik hozzám. Friss és nagyon menő – nincsenek gyárak a környéken, repülők vagy hajók, motorzúgás vagy szirénák. Csak tiszta természet mindenütt.

Az első kabin után már meg is épült egy táncparkett, majd következtek a kertek.

Freedom Cove

Az épületkomplexum kinézete évről évre változik, már mindent újjá kellett építeni legalább egyszer, erősítik meg Catherinék. A természetes elhasználódás és az időjárási viszontagságok miatt a karbantartó, felújító munkák szinte mindennaposak, hiszen – mondják – ha nem foglalkoznának vele, nagyon hamar tönkremenne minden.

Szerencsénkre ez az öböl elég védett, ezért is választottuk, nincsenek nagy hullámok, a széllel azért így is meggyűlik a bajunk. Épp ezért Wayne pókhálószerűen kötötte össze a sziget elemeit, a kötelek le vannak súlyozva és a parthoz rögzítve, ez tompítja az erős szél hatását és az egész rendszer egyként mozdul, ami szintén csökkenti a rongálódás esélyét

– folytatja Catherine.

Freedom Cove

Energiaszükségletük kielégítéséhez napelemet és generátort használnak, mint mondják, sohasem lehet csak egyetlen forrásra támaszkodni.

Élelmiszerüket szinte teljes egészében ők maguk termelik. Catherine vegetáriánus, férje horgászatból vagy a ritka, szárazföldi „kirándulásain” szerzett hússal egészíti ki étrendjét. Hűtőjük nincsen, így mindig mindent frissen fogyasztanak. Mosógéppel viszont rendelkeznek, bármilyen meglepő is.

Kilenc éven keresztül kézzel mostam, majd Wayne úgy gondolta, most már megérdemlek egy mosógépet. Szárítógép, na az nincsen. Mikor hűvös, esős az idő, a tűz körül teregetek ki.

Fűtésre egy fatüzelésű kályhát használnak, az összegyűlt szemetet fél évente vontatják ki a partra és ürítik ki.

Freedom Cove

Mindketten igazi művészlelkek: szabadidejükben gyertyát öntenek, szeretnek faragni és tollból tárgyakat készíteni, amiket aztán a környező településeken csereárunak is felhasználnak.

A környezet melletti másik dolog, amiért nagyon szeretjük ezt a helye, a közelben lakó emberek. Nagyon kedvesek és segítőkészek

– így Wayne

Freedom Cove

Catherine nemrég tanulta ki a homeopátia mesterségét, de mindketten nagyon egészség tudatosak. Gyakran kérdezik tőlük, nem félnek-e ennyire távol a civilizációtól, de ők úgy gondolják, tisztában vannak a veszélyekkel, és saját akaratukból döntöttek így. Komoly baj esetén a legközelebbi kórház Tofinoban van, a parti mentők pedig 6 perc alatt elérik Freedom Cove-ot.

Itt fogok majd meghalni, és ez teljesen rendben van így – mondja Wayne – Az emberek nagy része – sokat hallottam ezt az elmúlt évek során – borzasztóan félne attól, hogy megfullad vagy megtámadja valamilyen állat. Felőlem jöhet bármelyik, őszintén. Bárki, akit ismerek és itt él a vadonban, vallja: meghoztuk ezt a döntést és a veszélyek ellenére is kitartunk.

Catherinék minden látogatót szívesen várnak, és a vendégek – a fantasztikus látvány és élmény mellett – még egy általuk készített gyertyát is kapnak ajándékba.

A sziget, ahol 81 évesen fiatalnak számítanak az emberek
Ikaria lakosságának egyharmada megéli a 90 éves kort.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik