Életmód

Magyarország „legvadabb” séfje lehet a kibérelhető falu új polgármestere

Vári Dávidot a Konyhafőnök című tévéműsorban ismerte meg az ország.

Néhány éve egy picinyke Veszprém megyei falu bebizonyította, hogy jó ötlettel eljuthat akár a világhírnévig is. A 28 fő állandó – bejelentett – lakóhellyel rendelkező Megyer megtette ezt, amikor hirdetésben kínálta hétvégi napokon bérbeadni a települést. Nem csupán itthonról, hanem külföldről – még Amerikából is – lettek vendégeik, a település pedig berobbant a köztudatba.

A rock and roll találkozása a tehénnel: Megyer, a kibérelhető falu
Vannak helyek, amelyeknek már puszta említése vándorkedvvel tölti el a szívünket – írta H. C. Andersen. Mi bizton állíthatjuk: ilyen hely ma Megyer!

Pajer Kristóf akkori polgármester 2006 óta vezette a falut, és lelkes csapatának segítségével az évek során felpezsdítette Megyer életét. Pajer – aki társadalmi megbízatású polgármester volt – 2015-ben Angliában vállalt munkát, családjával együtt oda költözött, és onnan igyekezett irányítani a települést. Végül az élet úgy hozta, hogy 2018. szeptember 15-én lemondott, így Megyerben időközi polgármester választást írtak ki, melyre december 9-én kerül sor.

Angliában telepedett le a világhírű magyar falu polgármestere
A Megyer iránti erős érzelmi kötődése mellett nehéz döntést kellett meghoznia.

November 5-én a jelölés időszaka lezárult. A Nemzeti Választási Iroda honlapján közzétett információ szerint Vári Dávid személyében – akit specialitásai alapján hol a „legvadabb”, hol a legkreatívabb jelzőkkel illetnek – egy jelölt van a polgármesteri tisztségre, így ha érvényes lesz a szavazás, a Konyhafőnök című tévéműsorban 2016-ban sokak által megismert séf lehet a falu vezetője.

De hogy került Megyerbe az ismert gasztronómia szakember, és mi motiválta, hogy belekóstoljon az önkormányzatiságba? Erről is kérdeztük a 31 éves fiatalembert, aki megválasztása esetén egy megújuló falut szeretne vezetni.

Azt sokan tudják Önről, hogy nagyon szeret vadászni és horgászni, és az így terítékre került alapanyagból ízletes ételeket készíteni. Azt viszont nyilván kevesebben, hogy fővárosi létét feladva a Veszprém megyei faluba költözött. Mik voltak az előzmények?

Őszintén mondom, hogy két éve még nem tudtam, hol van Megyer. A Konyhafőnök című televíziós vetélkedőben Lokodi Ákos versenyzőtársam jött elő azzal, hogy vegyek egy nyaralót a Balatonnál. Kérdeztem, hogy hol, mire mondta, hogy Megyeren, de akárhogy is néztem, az nem a Balaton partján található, mert Megyer azért odébb van attól. Aztán sümegi borász barátom, Egri Márk invitálására fél évvel később ellátogattunk Megyerbe, és megfogott a hely szelleme.

Szerelem lett első látásra?

Leegyszerűsítve fogalmazhatunk így is. A falu tényleg egy csoda. Az elmúlt másfél évben néhányszor sütöttem, főztem a Megyer Pajtában. Ilyen alkalmakkor eljátszottam a gondolattal, laknék-e itt a pesti nyüzsgés után, és mivel telnének a napjaim. A sümegi Jakab Napokon idén júliusban aztán hosszasan beszélgettem Pajer Kristóffal és közös barátainkkal. Akkor már érlelődött Kristófban a lemondás gondolata, s a kis csapat akkor kezdett el kapacitálni, hogy adott esetben induljak el a polgármesterségért.

Ez a pillanat Pajer Kristóf szeptember 15-i lemondása után el is érkezett.

Fontos előzmény, hogy vettem egy takaros, kis portát Megyeren, majd a faluba költöztem. Sokáig kerestem azt a helyet, ahol az összes, életem során megtanult tudásomat tudom majd egyesíteni, és itt ezt megtaláltam. A falut körülölelő erdő, benne mindenféle vaddal, apró állattal a nyugalom szigete, a teljes kikapcsolódás helye, ahol az ételek ízei egy jó borral teljesen új értelmet nyernek. És akkor valóban bekövetkezett, amiről júliusban barátaimmal beszélgettünk: Kristóf lemondása után, az időközi polgármester-választás kihirdetésekor úgy döntöttem, hogy indulok a posztért. Döntésember a helyi lakosokkal folytatott beszélgetések is megerősítettek.

November 5-én kiderült, hogy jó eséllyel indulhat a választáson, hiszen egyedüli jelölt. Milyen tervekkel készül a feladatra.

Elképzelésből tengernyi van. Falugondnokként már szeptembertől szervezem a programokat, mert Kristóf távollétében nem volt igazi gazdája Megyernek, alábbhagyott a dübörgés. Ahhoz, hogy minden a helyén legyen, itt kell élni, és ugye én már megyeri lakos vagyok. Ami biztos, hogy a hagyományokat megtartva újra régi fényében ragyog majd Megyer. A disznóvágási szezont már elkezdtük, arra nagy a külföldi érdeklődés is, de hivatásomnak köszönhetően kiemelt szerepet kap majd a hal- és vadgasztronómia, reményeim szerint a lovassport is gyökeret ereszt, de lesz mit tenni a falu közterületeinek, útjainak felújításában is. Megválasztásom esetén a polgármesteri munkát elődömhöz hasonlóan társadalmi megbízatásban látom el.

Fotók: Vári Dávid séf Facebook oldala

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik