Életmód

Angliában telepedett le a világhírű magyar falu polgármestere

A Megyer iránti erős érzelmi kötődése mellett nehéz döntést kellett meghoznia.

Jó másfél évtizede még Csipkerózsika álmát aludta Magyarország legkisebb belterületű, önálló települése Megyer, ahol a 2006-os önkormányzati választások után megmozdult valami, egészen addig, míg néhány évvel később már dübörögni kezdett a minifalu élete. Mindehhez kellett egy lelkes polgármester és az őt segítő csapat, akik a falusi létet újraértelmező helyiek és oda költöző, így helyivé váló városiak földi paradicsomává alakították át a vadregényes környezetet.

Fotó: Sokszínű Vidék

A 2006-ban megválasztott polgármester, Pajer Kristóf családjával együtt toppant be Budapest környékéről évekkel azelőtt a szinte lepukkant Veszprém megyei faluba. Szerelem volt első látásra, azzal az elképzelésükkel, hogy ott bizony alkotni kellene valamit. Ez sikerült is, hiszen Megyer teljesen újjászületett. Házai megőrizték 18. századi eredetiségüket, úgy, hogy azokban a 21. század kényelmével várják a vendégeket. Közben faluszövetkezetet alakítottak, rendezvények sokaságát szervezték, majd 2015-ben „robbantottak”: újsághirdetést adtak fel, hogy hétvégi napokon kibérelhető az egész falu. Megyer ezzel világhírű lett, hiszen Amerikából és Afrikából is jelentkeztek a ritkaságnak számító lehetőségre.

Angliából irányítja a kibérelhető falut Megyer polgármestere
Megyert lélekben nem hagytam el, sőt, lakóhelyemen nem hivatalos, csakis baráti "tiszteletbeli konzulátust" is üzemeltetek - írta a Facebookon.

Néhány hónappal később Pajer Kristóf – megtartva társadalmi megbízatású polgármesteri tisztségét – Angliában vállalt munkát, majd a minap arról értesítette a Sokszínű Vidék szerkesztőségét, hogy hivatalosan lemondott polgármesteri tisztségéről. A 46 éves férfit új otthonában, az angliai Portsmouthban értük utol telefonon.

Mikor hozta meg a döntést?

Szeptember 15-én levélben értesítettem a megyeri képviselőtestület tagjait, hogy lemondok a polgármesterségről.

Hány címre kellett elküldenie a levelet?

Kettőre, lévén, hogy velem együtt 3 tagú volt a falu képviselőtestülete.

Hányan laknak most Megyeren?

A legutóbbi adatok szerint 28 bejelentett lakosa van a falunak és 18-an laknak ott életvitel szerűen.

Amikor négy éve először találkoztunk Megyeren, azt gondoltam, boldog időskor vár Önre a festői környezetben, rá egy évre, 2015-ben azonban – éppen a „világhírnév megszerzése után” – mégis Angliába költözött.

Csupán fizikai jelenlétemben hagytam el a falut, a törvény biztosította lehetőséggel élve polgármester maradtam. Az önkormányzat ügyeit az alpolgármester intézte, a turizmussal és vendéglátással, a hét végi falubérlésekkel kapcsolatos teendőket pedig a helyi szociális szövetkezet vezetőségi tagjai látták el. Természetesen minden napi ügyről tudtam, és ha szükséges volt hazautaztam.

Fotó: Sokszínű Vidék

Gyakran?

Évente két-három alkalommal, legutóbb idén augusztusban, de így is hibátlanul működött a falu.

Néhány hónapra tervezte az angliai „kalandot”, majd teltek-múltak az évek, mígnem a polgármesterségről történő lemondás mellett döntött. Mi és hogyan történt?

Tudni kell, hogy én húsz éve már dolgoztam Angliában. Ott kötöttünk házasságot feleségemmel – aki egyébként magyar – és 1996-ban jöttünk haza. Bár itthon jól működő építőipari vállalkozást vezettem, a 2015-ös – volt portsmouthi munkahelyem által kínált lehetőségre – nem tudtam nemet mondani. Összepakolt a család, feleségemmel és három gyermekünkkel kiköltöztünk Angliába. Valóban rövidebb időre terveztük a kinti létet, ám megbízásomat rendszeresen meghosszabbították, mígnem 2017. december végleges szerződést ajánlottak, és azt elfogadtam. Gyakorlatilag ez egyet jelentett azzal, hogy végleg letelepedünk Angliában, így a polgármesteri munkám folytatásáról lemondtam.

Fotó: Sokszzínű Vidék

Nehéz döntés volt?

Nézze, majd 12 évig vezettem a falut, s bár nem vagyok dicsekvő típus, van mire büszkének lennem. Folyamatosan pályáztunk falurehabilitációra, vidékfejlesztésre, ezek segítségével indult be Megyer igazi élete. Megszépültek a lakóhelyek, a közösségi terek, a nyaranként megrendezett Megyer Fest Camp könnyűzenei fesztivál európai hírűvé nőtte ki magát. A falu hét vendégháza éveken át háromezernél több vendégéjszakát regisztrált, ami önmagában is fantasztikus teljesítmény. 2013-ban megalakítottuk a Megyer Vendégvárók Szövetkezetét, mely azon túl, hogy munkahelyeket teremtett, a falu valódi működtetőjének számított, és számít ma is. És akkor jött 2015, a kibérelhető falu ötlete, ami újra nagy lendületet adott Megyernek. Mindezek tudatában és az erős érzelmi kötődés mellett nehéz döntést kellett meghoznom, de azt hiszem, ez így volt korrekt. Mégse egy angliai magyar irányítson egy hazájában lévő települést, ezért tiszta lelkiismerettel lemondtam. Azt is tudni kell, hogy polgármesteri munkámat társadalmi megbízatásként végeztem.

Fotó: Sokszínű Vidék

Három év távlatában hogyan alakult a kibérelhető falu-projekt, melynek létrehozásában még itthon élő polgármesterként oroszlánszerepet vállalt?

Azt már sokan és sok helyütt megírták, hogy óriási érdeklődést váltott ki az általunk kínált lehetőség. Akadt olyan érdeklődő, aki egyenesen megvette volna Megyert. A 2017-es év adatát tudom pontosan: tavaly 22 alkalommal bérelték ki a falut, egyharmad arányban külföldiek. Senkit sem megsértve, de mivel távollétemben nincs valódi gazdája a projektnek, idén már kevesebb az érdeklődő. Két hete ugyanakkor amerikai magyarok bérelték ki egy hétvégére a falut, és csaptak hetedhét országra szóló lakodalmat. Most úgy tűnik, hogy a szociális szövetkezet új koncepcióval és személyekkel rátesz egy lapáttal, így a kibérelhető falu újra erőteljesebben a figyelem középpontjába kerül, melyeket a disznóvágásokkal kezdenek a Megyer Pajtában.

Fotó: Sokszínű Vidék

És ez még érdekli majd Önt?

Természetesen. Megyer az egész család szíve csücske volt és az is marad. Van a faluban egy takaros házunk, ami a jövőben is vár ránk, s ha hazalátogatunk Magyarországra, a megyeri kirándulások és az ottani pihenés biztosan nem marad ki a programunkból.

Kiemelt kép: Sokszínű Vidék

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik