Életmód

Téli napforduló: ma van az év legsötétebb napja

Különleges energiával rendelkezik a Fény születésének napja. Ahogyan a fény, úgy mi is újjászülethetünk.

December 21-én van a legrövidebb nap és a leghosszabb éjszaka is. A téli napfordulón a legrövidebb a nappal és leghosszabb éjszaka, azaz december 22-től úgy megyünk befelé a télbe, hogy egyben kifelé is megyünk belőle, hiszen napról napra több lesz a világosság körülöttünk.

A csillagászati tél december 21-én kezdődik

Ez az év legrövidebb napja. A Nap – a mi földrajzi szélességünkön – délkeleten kél, délnyugaton nyugszik, és a Baktérítő magasságában tűz merőlegesen a földre.

A téli napforduló az északi féltekén december 21-én van (esetenként 22-én) van, az idén december 21-én, 22:23:51-kor következik be.

Érdekesség, hogy a legkorábbi napnyugta már a hónap első felében bekövetkezik, és másodperces eltéréssel, napokon keresztül (12.06.- 12.16.) azonos időpontban nyugszik a Nap. A legkésőbbi napkelte időpontja azonban az év legvégére, illetve az új év első napjaira esik.

  • Téli napfordulókor a Föld forgástengelye a legnagyobb szögben hajlik el a Nap sugaraitól. Az északi féltekén a téli napfordulóig a Nap északról délre halad, utána pedig délről észak felé kezd mozogni, és az év legrövidebb nappalát (következésképpen a leghosszabb éjszakát) adja.
  • Ezen a napon a legkevesebb a napsütéses órák száma. Az Északi-sarkkörön például egyáltalán nem kel fel a Nap.
  • Ez az időszak a hosszú árnyékok ideje. Most, hogy a Nap ismételten alacsonyabb ívben halad fejünk felett, megünnepelhetjük elénk-mögénk vetülő, sötét árnyéktükrünk nyúlánk hosszát.

Téli napforduló és spiritualitás

December 21-ét spirituális értelemben a Lélek Sötét Éjszakájának is nevezik- írja az nlcafe. A Föld északi sarkpontján ilyenkor teljes a sötétség, hat hónapon át föl sem kel a fel a Nap. A mérsékelt övben, ahová Magyarország is tartozik, mindössze 8 és fél órás a nappal. Ugyanakkor különleges energiával is rendelkezik a Fény születésének napja. Ne lepődj meg, ha érzékenyebb a lelked, ha meghatódsz olyasmin is, amelyeken általában nem szoktál. A téli napfordulón átélt meditáció segíthet megérteni, mi zajlik a lélekben, de arra is lehetőséget ad, hogy új, eddig ismeretlen szinteket tapasztalj meg magadban. Az energiát szinte azonnal érezheted, amint lehunyod a szemed.

A mélyen elrejtett vagy elfojtott érzések könnyebben törhetnek felszínre, az örömet és a bánatot is intenzívebben élheted meg ezen a különleges napon. Ahogyan a fény, te is újjászülethetsz. Kitalálhatod a céljaidat, elindulhatsz egy új úton, energiát adhatsz mindannak, amire a lelked mélyén vágyakozol. Próbálj meg ezen a napon lassítani – már amennyire lehetséges.

Címlapfotó: pixabay.com

Különféle bolygók fényében ragyognak a kézzel festett lámpák
Csak keveseknek adatik meg a lehetőség az életükben, hogy az űrbe utazhassanak, de ez nem jelenti azt, hogy nem hozhatjuk el az űrt az otthonunkba.
Egyre több fejlett technológiát viszünk be otthonunkba, hogy jobbá tegyük az életünket. A takarítás sem kivétel – a gépek egyszerűbbé, hatékonyabbá és
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!