Itt a nagy szilveszteri virsliteszt: három termék megbukott

A közelgő szilveszterre tekintettel húszféle virslit vizsgált meg az ITM akkreditált Élelmiszer és Vegyipari Laboratóriuma, három termék gyártóját megbírságolták.
Kapcsolódó cikkek

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) csütörtöki közleménye szerint az ellenőrzés a fehérje-, a zsír-, a nedvesség- és a sótartalmat vizsgálta.

Az egyik termék zsírtartalma az előírt határértéket, egy másiké pedig a csomagolásán feltüntetett értéket haladta meg. A harmadiknál a termék fehérjetartalma nem érte el a Magyar Élelmiszerkönyvben előírt szintet – írták.

A vizsgált termékek adatainak összesítése ide kattintva érhető el.

Ilyen vékony bele csak a birkának van: virsli készítése házilag
A virsli a házi felvágott készítés magasiskolája. Nem mintha bonyolult lenne, de kell hozzá néhány speciális eszköz és a bél, ami a dolog kulcsa.

A pezsgőket is vizsgálták

Élelmiszerbiztonsági szempontból mind a 32 fajta vizsgált édes fehér pezsgő megfelelt a jogszabályi előírásoknak, jelölési hiba miatt azonban egy esetben intézkedni kellett – tájékoztatta az MTI-t a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a Szupermenta termékteszt program során végzett vizsgálata eredményéről.

A pezsgők 7 és 12 százalék közötti tényleges alkoholtartalommal, valamint a “doux”, azaz édes kategóriának megfelelően, minimum 50g/l cukortartalommal rendelkeztek – állapította meg a Nébih.

Thinkstock

A szakemberek a laboratóriumban többek között a pezsgők alkohol-, cukor- és savtartalmát, széndioxid-tartalmát, valamint azok jelölését vizsgálták.

A Nébih szakemberei egy esetben találtak jelölési hibát: a címkén megjelölt édességi kategória nem egyezett a termék tényleges cukortartalmának megfelelő édességi kategóriával. Emiatt a hivatal az érintett vállalkozót figyelmeztetésben részesítette, és kötelezte a hiba javítására.

A közleményben arra is kitértek, hogy a borászati szakemberek és laikusok alkotta kóstolócsapat tagjai szín, tisztaság, gyöngyözés, illat, valamint íz, zamat és összbenyomás alapján is értékelték a termékeket. Az összesített eredmények alapján a Törley Fortuna édes illatos minőségi pezsgő nyerte el leginkább a kóstolók tetszését. Második lett a Hungaria Sweet Style édes fehér illatos minőségi pezsgő, míg harmadikként a Törley Excellence sárga muskotály édes fehér pezsgő végzett.

A klímaváltozás miatt elvesztheti klasszikus ízét a pezsgő
Baj, hogy jóval korábban kezdődik a szüret.

Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: MTI/Vajda János

Címkék: virsliszilveszter