Mozaik

A klímaváltozás miatt elvesztheti klasszikus ízét a pezsgő

Az utóbbi években egyre gyakoribb extrém hőmérsékleti ingadozások rendkívüli hatással vannak a szőlőtermelésre a Föld minden táján, többek közt a világhírű franciaországi Champagne régiójában is. Az itteni szőlő gyümölcsös ízét hagyományosan a hűvös klíma és a meszes talaj alapozza meg, de az éghajlatváltozás miatt egyre kevésbé megbízhatók ezek a tényezők, a pezsgőgyártók pedig aggódnak a jövő miatt.

Antoine Malassagne, az A.R. Lenoble pezsgőgyártó társtulajdonosa a Bloomberg című lapnak adott interjújában kifejtette, milyen nehézségekkel néz szembe napjainkban az iparág.

A szüret két héttel hamarabb kezdődik, mint kezdődött húsz évvel ezelőtt. Akkoriban szeptember közepére, végére esett az időpont, idén már augusztusban nekilátnak a munkának. Mivel forróak a nappalok és az éjszakák, a szőlők savtartalma csökken, ami a gyártók számára problematikus, hiszen ez adja a pezsgő egyedülálló ízét

– fogalmazott a szakember.

Thinkstock

A vállalat úgy próbálja kiküszöbölni a gondot, hogy a termékeit az időszebb évjáratokból származó tartalékborokkal keveri.

Egy másik elismert pezsgőgyártó, a Louis Roederer már biodinamikus gazdálkodással kísérletezik, hogy megőrízzék termékük hírnevét.

Jean-Baptiste Lecaillon, a cég pincemestere az előttük álló kihívások ellenére optimista.

Olyan buborékokkal dolgozik, amelyek megédesítik az éretlen szőlőt. Gazdaként a munkánk, az életünk és a szenvedélyünk évszázadok óta alkalmazkodott a klímaváltozás hatásaihoz. Ha a jövőben túl meleg lesz, akkor csak burgundit gyártunk majd.

Itt a lista! Ezeket az országokat érinti leginkább a klímaváltozás
Európa nagy része egészen megnyugtató képet mutat, mi viszont nem nagyon örülhetünk.
Olvasói sztorik