Életmód

10 éve járja az országot a vándor meseíró

Nem volt határozott elképzelése, igazán egy szakma sem vonzotta. De rajzolni már gyerekként is nagyon szeretett, imádott képregényeket készíteni, társasjátékokat kitalálni. Böde Péter ma ír, illusztrál, tanít, táborokat vezet, rovás kurzusokat tart, fest, mesefesztivált szervez. Így jó neki.

Mikor döntötted el, hogy  vándor meseíró leszel? Egyáltalán tudatos döntés volt, vagy inkább a sors hozta?

Nem tudok határozott pillanatot, időt mondani, hogy mikor volt. Egy folyamatban vagyok, és szerintem ez mindig így marad. 10 éve nem mertem volna kimondani, hogy író (is) vagyok. Számomra Csukás István, vagy Jack London író. Csupa nagybetűvel. Azt sem mertem volna mondani, hogy tanító vagyok. Ma már hiszem, hogy nem csak vándor meseíró, hanem vándor tanító is vagyok. Mindig is hömpölygő folyam voltam, de megtaláltam a medremet.

Előadásokat tartasz gyerekeknek. Hogyan képzeljünk el egy ilyen órát, és milyen a fogadtatás a gyerekek részéről?

Interaktív előadást tartok. Bevonom a gyerkőcöket is. Saját készítésű könyveimen keresztül, játékos, humoros formában tanulhatnak az állat- és növényvilágról a résztvevők. Közben a magyar nyelv szépségébe,  sokszínűségébe; az olvasás és alkotás örömébe is betekintünk a fiatalokkal.

Kifejezetten alkotásra, gondolkozásra, tervek, célok megfogalmazására ösztönzöm a diákokat, úgy hogy közben elmondom nekik, miért tartom őket (is) egyedinek, különlegesnek és megismételhetetlennek. A 7000, diákoktól, ovisoktól kapott rajz, és az a rengeteg szeretet, amivel megajándékoznak nap mint nap, a legigazabb visszajelzések számomra, hogy élményt és jót adok nekik.

Fogékonyak egyáltalán a mai rohanó világban a gyerekek a mesére?

A gyerekek mindenre fogékonyak, csak tisztelettel, alázattal és őszinte odafigyeléssel kell hozzájuk fordulni, akár 4 éves, akár 14.

Küldetésednek érzed a gyerekeket megtanítani az állatok és a természet szeretetére.

Igen. Szerintem a természet velünk együtt létezik. Figyelnünk kell a növényekre és állatokra, tisztelnünk, szeretnünk kell őket. A gyerekeknek minden felnőtt példa. Én igyekszem olyan példával előállni, ami előre viszi őket.

Könyveidet saját kezűleg illusztrálod. Hány könyved jelent meg eddig?

10 kiadványom jelent meg magánkiadásban 2003 óta. 4 mesekönyv, 4 verseskötet és 2 színező.

Volt valami különösen emlékezetes pillanatod?

Nem túlzok, de csak az van. Ha nagyon belegondolok, 10 év országjárás során szinte minden iskolában, óvodában, könyvtárban volt olyan élményem, amit legszívesebben könyvbe írnék. Volt, hogy Oroszlányból Csákvárra, egy mentőautóban vittek át, mert több buszjárat is kimaradt és hirtelen nem volt más jármű. Soha nem vezettem. Jogosítványom sincs.

De mesélhetnék arról is, milyen volt úgy találkozót tartani, hogy előtte kiolvasták két könyvemet és készültek belőle, készültek rám. Fantasztikus érzés. Siófokon úgy fogadott egy osztály, hogy megzenésítették az egyik versemet és gitárkísérettel énekelték el. A nyári alkotótáboraimból is életre szóló emlékeket őrzök, és még fogok is.

A videó, ahol a gyerekek Péter egyik könyvéből adnak elő

Mik a terveid 2019-re?

Február 16-án kamaszoknak tartunk Budapesten egy különleges beszélgető kört feleségemmel, ahol a fő téma, hogy hogyan teremtsünk értékkel telibb, valóságosabb, boldogabb világot. Célokat, terveket fogalmazunk majd meg a kamaszokkal.

Március 23-án mesefesztiválra hívom a családokat, ahol lesz táncház, hangszerkészítés, ékszerkészítés egy ötvössel, kiállítás a könyveim illusztrációiból, festményeimből, és ez mind egy mesére felfűzve. Eközben júniusig járom az országot és előadásokat tartok, majd nyáron családi tábort és 150 diáknak több tábort is indítok. Szeptemberben alkotok és pihenek. Ősszel pedig rovás kurzus is lesz, ahogy már 5. éve minden ősszel.

Ha valaki szeretné nyomon követni Pétert, az megtalálja a facebookon, a honlapján, de a vándor meseíró csodás munkássága már az Instagramon is nyomon követhető.

És végül egy beszélgetés Péterrel, amiből többek közt azt is megtudhatjuk, honnan is kapta a Vándor Meseíró nevet.

A nyitókép és a cikkben szereplő összes kép Böde Péter tulajdona.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik