Életmód

50 fővárosi családot keresnek egy gazdaságban őszinte élelmiszerek fogyasztására

Természetesen a fővároson kívülről is lehet jelentkezni: aki szereti a kecskesajtot, annak a lehetőség kész főnyeremény.

A Nógrád megyei Herencsény határában – a Patay család 230 hektáros birtokán – elterülő Cservölgy Major tulajdonosai másfél évtizeddel ezelőtt álmodták meg, hogy megteremtik a hosszú távú, környezeti és gazdasági szempontból is fenntartható gazdálkodást. A kezdeti lépéseket követően 2014-ben vett nagy lendületet a közösségi gazdálkodásra alapozott élelmiszer termelés. A Cservölgy Majori Közösség Egyesülete megbízható, tiszta és természetes alapanyagokat állít elő közösen, olyat, amit őszinte élelmiszernek neveznek. Az egyesület elnöke megalakulásuk óta dr. Patay Gábor, a negyvenes éveinek elején járó, mikrobiom helyreállítással foglalkozó orvos.

Kidobott fenyőfákat keresnek kecskék etetésére
Téli vitaminpótlásnak kiváló.

Az évek során folyamatosan növekedtek, sok értékes ember, számos család csatlakozott hozzájuk. A méret változása új kihívások elé állította őket, hol a szállítás, máskor a tárolás vagy a csomagolás terén. Ám mindig volt egy tagjuk, aki jött és segített, hogy megoldódjon a gondjuk és minden mehessen tovább a maga rendjén.

A tagok most első alkalommal együtt, egy közös célért lépnek fel

A közösség nagyra nőtt és most közös összefogásukkal – az egyesület non-profit jellegének fenntartásáért, a méretgazdaságos működés eléréséhez – 50 olyan család csatlakozását szeretnék megszervezni, akik számára fontos, hogy valódi élelmiszert fogyasszanak.

Március 1-jéig keressük azt az 50, elsősorban budapesti családot, akik csatlakoznának hozzánk. Szeretnénk, ha az érdek nélküli összefogás másoknak is erőt adna egy hasonló kezdeményezés elindításához

– fogalmazott dr. Patay Gábor.

Fotó: Cservölgy Major

Akciójuk egyszerű alapokon nyugszik. Arra kérik tagjaikat, hogy ha ismernek olyan családot, aki szereti a kecskesajtot és vállalja, hogy egy állat tartási költségeinek finanszírozásáért cserébe szívesen elfogyasztana évi 20 kg sajtot – osszák meg velük a lehetőséget.

A kecske a mi biztosítékunk a tiszta termelésre, a legelőink karbantartója, az egyesületünk alapja. Az állat, mely lehetővé teszi, hogy bárány, borjú vagy kecskehúst ehessünk. Egy csendes munkás, aki a hozzájárulásért fűnyíróként sajttal ajándékoz meg

– hangsúlyozta az egyesület elnöke.

Fotó: Cservölgy Major

Hamarosan kezdődik a szezon, ezért is rövid a határidő. Az 50 hely március 1-ig kiadó, kizárólag eddig várják a jelentkezéseket az info@cservolgymajor.hu címen, és itt kaphatnak részletes információkat is az érdeklődők. Mint írják:

Ha 48 órán belül nem kapsz választ, a leveled nem érkezett meg, keress bennünket telefonon.

Kiemelt kép: Cservölgy Major

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik