Életmód

9 hatékony praktika, ami segít az influenza legyőzésében

Mielőbbi gyógyulásunk érdekében a pihenés és egyéb bevált praktikák mellett fontos, hogy otthonunkat megfelelően fertőtlenítsük.

Minden évben azon kapjuk magunkat, hogy mindent megtettünk azért, hogy elkerüljön minket az influenza,  mindezek ellenére többnyire mégis megfertőződünk. Éppen ezért nagyon fontos mind megelőzésben, mind a mielőbbi gyógyulásunk érdekében, hogy otthonunkat is megfelelően fertőtlenítsük.

1. Használati tárgya fertőtlenítése

Fertőtlenítő spray házilag. Keverjünk össze fél liter vizet és egy-két evőkanál ecetet. Ezzel a folyadékkal alaposan fújjuk be  például a  kilincseket, majd száraz papírtörlővel töröljük szárazra.
Jó, ha tudjuk, hogy a baktériumok megtelepednek a közös távirányítón, kanapén, takarón. Miután senki sem szeretné ecetes oldattal fújkálni sem az elektronikát, sem a szöveteket, így használjuk az ecetes oldatot egy papírtörlőre fújva a távirányítón és villanykapcsolókon is. Az oldatba csepegtethetünk egy kis mentát, levendulát, vagy teafaolajat, amelyek szintén nagyon jó fertőtlenítő hatással rendelkeznek.

2. Vágódeszka

A vágódeszkák manapság már elérhetőek műanyag kivitelben is. Azon felül, hogy jó, mert mosogatógépbe rakható, tudnunk kell, hogy a baktériumoknak is nagyon jó élőhelyet biztosít. A Kaliforniai Egyetem  Élelmiszerbiztonsági Laboratóriuma a fa vágó felületek felé hajlik, mivel kutatásaik során arra a megállapításra jutottak, hogy a műanyag felület metszett mélyedéseiben kézi erővel végzett mosogatás során több kórokozó maradt meg, mint a fa felületen ejtett mélyedéseiben. A műanyagot tehát fertőtleníthetjük mosogatógéppel, míg a fára a következő keveréket használjuk, nem csak influenza szezon idején.

Két evőkanál szódabikarbónába keverjünk el egy fél citrom kifacsart levét, majd a fent leírt ecetes oldattal töröljük le, végül száraz papírtörlővel törüljük szárazra.Ugyanezeket a lépéseket alkalmazhatjuk mosogatógépen, tűzhelyen, mosogató csepegtetőjén is, mert nem csak kiváló fertőtlenítő, de vízkőoldó hatása is van az eljárásnak.

Fotó: pixabay.com

3. Étkező

Az étkező egyéb fa felületeit, mint például karfa, asztal az alábbi nem csak tisztító, de ápoló olajos keverékkel kezelhetjük. Két csésze olivaolajhoz egy citrom kifacsart levét keverjük hozzá. Szórófejes flakonba töltve egyszerűen felvihetővé válik, ha azonban nem szeretnénk az olajos elegyet mindenhová szétfújkálni egy puha rongyra fújjunk belőle. Ezt követően töröljük szárazra egy papírtörlővel.

4. Edények, tányérok

Ha már biztosan van a családban egy influenzás, akkor biztosan rákerült a tányérokra is a baciból. Ha van mosogatógép, akkor a legmagasabb hőfokon indítsuk el a programot, ha azonban kézzel mosogatunk, akkor a lehető legmelegebb vízben mosogassunk el mindent, amihez a beteg keze és szája hozzáért.

Recept:

  • 1 csésze víz
  • 1/4 csésze fehér ecet
  • 8 csepp teafa illóolaj
  • 8 csepp eukaliptusz illóolaj
  • 8 csepp citrom illóolaj

Papírtörlő hiányában, egy régi pólót 15-20 négyzetre vágva is tökéletes nedves, fertőtlenítő törlőkendőt kapunk. A ruhadarabokat egy edénybe helyezzük, majd az elkészített oldatot ráöntjük az egészre. Néhány perc várakozás után a darabok alaposan felszívják a keveréket és máris lehet alkalmazni őket a kívánt felületen. Figyelem! Egy törlőkendőt csak egy helyen alkalmazzunk a tovább fertőződés elkerülése miatt.

A citrom 10 különleges felhasználási módja a ház körül
Nem csupán ízesítőnek kiváló, hanem tisztítószernek is hibátlan.

5. Párnák és paplanok

Az influenza idején biztosan nagyon sok időt tölt a beteg a kanapén vagy az ágyban. Így a párnák, takarók, paplanok, azaz a textíliák rendesen magukba szívják az influenzavírust. Az ágynemű fertőtlenítése magas hőmérsékletű mosással történik. Itt is célszerű az ecetes megoldás, valamint, ha megoldható szárítógépes szárítás. A plusz hőfok biztosan kiirtja a szövetek között megbúvó aprócska bacikat.

6. Fürdőszoba

A fürdőszoba alapvetően is egy bacitelep. Akárhogyan is súroljuk mindig a lakás “legpiszkosabb” pontja marad a mindennapi tisztálkodásból, párából adódóan. Ide egy kissé erősebb kombinációra lesz szükség.

Recept:

  • 1 teáskanál borax
  • 1 teáskanál mosószóda
  • 1 teáskanál folyékony castile szappan
  • 1/2 csésze fehér ecet
  • 2 csésze forró víz
  • 25-30 csepp teafa-, grapefruit-, citrom- vagy eukaliptusz illóolaj

Egy nagy tálba öntjük a boraxot, mosószódát, folyékony szappant és az ecetet. Lassan apránként hozzáöntjük a forróvizet.  Hagyjuk kihűlni, majd ezt követően adjuk hozzá a választott illóolajat. Szintén célszerű szórófejes palackba tölteni a könnyebb felvitelért.

A fürdőszoba minden pontján használható ez a keverék. A Wc pereme alá is lehet belőle nyugodtan fújni. Itt 30 percnyi hatóidőt hagyjunk, majd legalább egy fél tartálynyi vizet engedjünk le rajta.

Tiszta otthon nagyi módra, avagy a kevesebb néha több
Nem történhet bajunk, ha kipróbáljuk nagymamáink praktikáit. Ebben a „játékban” csak nyerhetünk.

7. Gyerekszoba

A gyerkőcök szobája egy influenza vírus után igazi bacitelep. A rengeteg játék, plüssállat, ágy, függöny…szó szerint mindenen rajta van. A gyerekek gyakran nem teszik köhögés, tüsszentés alkalmával kezüket a szájuk elé, így a függönyök és falak is hemzseghetnek tőle. Alapos szobafertőtlenítésre van szükség egy- egy ilyen betegséget követően. Bátran lehet használni a játékokon az ecetes oldatot. A kényesebb plüss állatokkal vigyázzunk mosás során, nehogy végzetes legyen a játék számára. Ezért mindig győződjünk meg róla, hogy a megfelelő módon kezeltük e a felületet, anyagot.

8. Párásítás

Jeffrey Shaman és munkatársai a Columbia Egyetemen az influenzajárványokat vizsgálták és felfedezték, hogy az influenzavírus szaporodása szoros összefüggésben áll a levegő páratartalmával, azaz annak csökkenésével. Amikor is a páratartalom kisebb, az általunk kiköhögött, kitüsszentett influenzavírus részecskék mérete nagy marad és azok a padlóra esnek. Így ott akár napokig is életképesek maradnak. Győződjünk meg arról, hogy párásító készülékünk mindig rendesen ki legyen takarítva. Párásítás során illóolajok alkalmazása javasolt a már beteg családtagok  és egészségesek részére egyaránt.

Fotó: pixabay.com

9. Cipők

Nem is gondoltuk volna, hogy mennyire fontos dolog a cipőtakarítás. Azon felül, hogy a sáros, piszkos cipő nem túl esztétikus, nem is egészséges. Az influenza vírusok ugyanis a pocsolyákban, sárban és latyakban is ott vannak. Így amikor belépünk otthonunkba cipőnkkel is hazavihetjük. Általában kézzel vesszük le a cipőnket, majd tesszük el a helyére vagy nem. Marad az ajtóban, és visszük a kezünkkel tovább mindenhová. Ezért ajánlott a gyakori szappanos cipőletakarítás, a bejáratunk pedig mindig legyen tiszta és sármentes.

Szerző: Botos Dalma

Tisztítószer ökosan: mikor, melyiket használjuk? Szakember válaszol
Ismerkedjünk meg a környezetbarát tisztítószerek hatékony használatával.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik