Életmód

Virágzó manufaktúrát teremtettek a tabdi homokon

Az országban az elsők között valósították meg a földbe süllyesztett fóliaházat.

Ha be kellene mutatniuk magukat, azt mondanák, mennek az álmaik után és bátran belevágnak mindenbe, amit úgy éreznek érdekes és sikeres lehet. Ha a márkáikat kellene bemutatniuk, akkor azt mondanák, hogy újszerű, formabontó és különleges.

Ha nekem kell bemutatnom Vargáné Topor Erikát és a férjét Szabolcsot, akkor én azt mondom, ők olyan szenzációs emberek, akik nem csak álmodoznak arról, mit lehetne, milyen jó lenne tenni valamit, hanem megvalósítják az álmaikat.

És működik. Mert szívből, hittel és teljes elhivatottsággal, profi módon véghezviszik, amit elterveztek.

Bánjunk óvatosan a mérgező anyagokat tartalmazó kerti gyönyörűségekkel
Nem is gondolnánk, hogy kertünk díszei között milyen veszélyes növények fordulhatnak elő.

Erika kislánykora óta kertésznek készült. Gimnáziumban virágkötészetben, kertészetben tanult, majd a Budapesti Corvinus Egyetem Kertészettudományi karán tanult tovább. 2003-ban létrehozta a Kertportál Magazint, azzal a céllal, hogy a hazai kertészeti szakma bővülhessen, fejlődhessen és egy olyan értéket teremthessen vele, mely meghatározó szerepet tölt majd be egy napon a kertészet, hobbikertészet, kertrendezés, kertépítészet területén. Ehhez csatlakozott Szabolcs, aki agrármérnök, növényvédelmi szakmérnök és természetgyógyász, s elkötelezett híve a biotermesztésnek.

Fotó: Vargáné Topor Erika

Egy napon úgy döntöttek, nem akarnak tovább irodában ülni, és másnak dolgozni – vidékre költöztek, újrakezdeni.

Egyrészt egészségügyi okai voltak annak, hogy úgy döntöttünk, hogy a fővárosi stresszt és szmogot egy teljesen más életre cseréljük. Akkor is tudtuk, hogy ez azért nem lesz az a fajta idilli álom, amit sokan felvázolnak a csicsergő madarakkal, viszont így pár év távlatából is azt gondolom, hogy életünk eddigi legjobb döntése volt. Mindkettőnk szakmája is mezőgazdasági vonatkozású és nem nekünk való az egész nap monoton irodában ülés. Szeretjük a szakmánkat, sok év szakmai gyakorlat is van már mögöttünk, a saját lábunkra akartunk állni

– mondja határozottan Erika.

Tabdin vettek egy öreg tanyát, és kialakították az új életterületüket.

Az első évben 1000 négyzetméter területet műveltek. A saját gazdaság viszont már kezdetektől sokkal több terményt adott nekik, mint amit éves szinten meg tudtak enni, így kézenfekvő volt, hogy a többlet friss zöldséget-gyümölcsöt értékesítik.

Aztán a friss zöldségértékesítést az igények változása miatt felváltotta a feldolgozás.

Elindult a Gourmet&Delicious Manufaktúra.

Fotó: Vargáné Topor Erika

A manufaktúra termékei egytől-egyig hazai, saját termesztésű alapanyagokból készülnek, gondos odafigyeléssel. Jelenleg 37 fajta paprikával (csemege, csípős és chilifajták), 8 fajta paradicsommal (sárgától a piros húsúig), közel 30 fajta fűszernövénnyel dolgoznak. 40-50 fajta terméket készítenek, lekvárokat, chiliszószokat, jameket – mindet prémium minőségben.

Minden termékünkhöz egyedi zöldségfajtákat használunk. Például a bazsalikomos pestonk különlegessége, hogy bergamottillatú kakukkfűvel és törökmogyoróval készül, egy csipet hegyi mentával. Így a jelszavunk is az: “A természet az ízfokozónk”. Ezernyi ízt tudunk így előállítani teljesen természetesen.

– árulta el Erika.

1000 négyzetméterről indultak – mára fél hektáron termelnek. Gazdaságukban egy vegyes technológiát alkalmaznak, ami a futóhomokra adaptált permakultúra, mélymulcs és komposztálás keveréke lehetne.
Nincs talajforgatás, a talajmunkákat minimálisra csökkentették. Például a paprika és paradicsom sorok gyepesítve vannak, ami nagyon sokat javít a helyi mikroklímán is.

A roppant aszályos évek és a futóhomok együttes hatása miatt a hagyományos termesztési módszerek nem működnek hatékonyan, ezért saját művelési módokat is kifejlesztettek, mint a Varga-féle kordonművelés, mely egy biogazdálkodásra is alkalmas paradicsomnevelési mód.

Galéria
Fotó: Vargáné Topor Erika

Náluk van az ország egyik és egyben első walipini háza is, mely gyakorlatilag egy földbe süllyesztett fóliaház. Itt már január végén, február közepén meg lehet kezdeni a termesztést és akár december elejéig lehet elhúzni a szezont. 37 fajta paprikát, 15 fajta paradicsomot és a legalapvetőbb zöldségeket és gyümölcsöket termesztik. Emellett a megye legfajgazdagabb fűszer- és aromakertje is náluk található, rengeteg különlegesség miatt gyakran mennek vendégek is ,,csak nézelődni”.

Egy teljesen más gondolkodásmódban építettük fel a vállalkozásunkat. Az átlagos élet nekem azt jelenti, hogy minden nap bejárok dolgozni egy munkahelyre, ahol végigrobotolom a napot a fix fizetésemért és közben mások álmait építem. Most a sajátunkat építjük együtt is és külön-külön is, ugyan van óracsörgés reggelente, de magunk osztjuk be az időnket

– meséli Erika.

Fotó: Vargáné Topor Erika

Szezonban itt van a sok állat, növény, a teljes gazdaság menedzselése, közben gyártás, szaktanácsadás és egyéb tevékenységek, melyek mind kellenek a haladáshoz. Mondhatnám, hogy folyton szaladunk, de ez nem igaz. Itt más a szaladás fogalma is, de nem tétlenkedünk, az biztos

– teszi hozzá.

Egy átlagos napjuk hajnali 5-kor kezdődik. Az állatok megetetése, a palánták megöntözése után boltokat töltenek fel a Manufaktúra termékeiből. Aztán az aktuális teendőket figyelembe véve, hol vásárokon értékesítenek, hol szaktanácsadást tartanak délelőttönként, aztán indulnak vissza a kerthez.

Útközben a kocsiban kétszemélyes mastermind csapatként megbeszélik a másnapi tennivalókat.

A nap úgy éjfél körül ér véget, hisz este vár rájuk a fatüzelésű kandalló, a másnapi ebéd megfőzése, az állatok újboli ellátása, plánta ellenőrzés, termékcímkézés.

Mivel már a gyümölcsfák metszése is zajlik, így azt Szabolcs végzi, közben én a többi tennivalót menedzselem itthon.

– mondja Erika.

Fotó: Vargáné Topor Erika

A Kertportál most is az a felület, ahol a hozzánk fordulók megtalálják a válaszaikat, emellett a folytonos igények miatt elindult egy vállalkozói összefogásból a Gourmet & Delicious magyar nyelvű magazin is, mely jelenleg ugyan online érhető el, de közel 6 millióan olvassák világszerte. A második legolvasottabb gourmet magazin világviszonylatban az interneten, kicsit túlnőtt az eredeti célon. Igaz a tevékenységeinkre, hogy minden mindennel összefügg, így egyik sem lenne meg a másik nélkül.

Erika azt is elárulta, hogy Szabolcs is és ő is a munka mellett a meditációban találták meg a pihenést, bár szeretnek olvasni is. Tv-jük nincs, a sok vásározás és utazás miatt szinte úgy lopják maguknak pihenésre az időt. Szabolcs konditeremben tartja karban magát, Erika pedig jógázik.

Hitvallásuk, hogy tökéletes munkát igyekeznek kiadni a kezükből. Ahogy vannak nemzetközi versenyeken aranyérmes lekvárjaik és chutney-k, úgy az arculatukat, magukat is folyamatosan tökéletesítik, de nem félnek megmutatni a valódi életük egy-egy mozzanatát sem.

Tegnap férjem véletlen bezárt a palántázó fóliaházba, ami miatt 40 percet ott dekkoltam. Jó kis social médiás sztori kerekedett belőle.

– nevet Erika, aki még hozzátette:

A márkáinkat ismerik és sokakat érdekel, hogyan csináljuk. A kertünkben gyönyörű és vegyszermentes zöldségeket, gyümölcsöket termelünk, csodájára járnak még az ország más szegleteiből is, így törvényszerű, hogy kérdeznek tőlünk rendszeresen. Tavaly még személyesen válaszolgattunk minden kérdésre, idéntől oktató hírleveleket küldünk ki a saját magunk tehermentesítése céljából. Így is napi szinten vannak még kérdések, melyekre ahogy van kapacitásunk válaszolunk.

 

Fotó: Vargáné Topor Erika

Azt hihetnénk, hogy Erika és Szabolcs életébe más már nem fér bele, de ez nem így van. Rengeteg álmuk és víziójuk van, melyekben mind a manufaktúrának, a magazinnak és az oktatásnak helye van.

Azt gondolom, hogy a mai kiöregedő mezőgazdaságot fel kell lendíteni, sok fiatalra van szükség, akik olyan lendülettel és szeretettel végzik a teendőiket, mint mi.
Hamarosan megjelenik a könyvünk is: Vidéken Újrakezdők címmel.
Az biztos, hogy a szakmában még hallani fognak rólunk az érdeklődők, hiszen ha minden tervünk sikerül, akkor egy egészen új mezőgazdasági ágazat jelenik meg hamarosan tele élettel teli fiatallal, fenntartható és környezettudatos gazdasággal.

Biztos vagyok benne, hogy igaza van.

Kiemelt kép: Vargáné Topor Erika

10 tipp kisméretű virágoskertek tervezéséshez
Időben gondoljuk át közvetlen környezetünk arculatát.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik