Életmód

Hófehérke és Amerika kapitány csal mosolyt a kis betegek arcára

A pillantásokért csinálják, azért, hogy egy csipetnyi boldogságot varázsoljanak a kórház falai közé.

Honfi Juli évekig a Szent László Kórház Gyermekhematológia és Őssejt-transzplantációs Osztályán önkénteskedett. Az ott gyógyuló gyerekekhez járt be játszani, beszélgetni, kézműveskedni. A foglalkozások mellett többször előfordult, hogy valamilyen élményt szervezett a gyerekeknek, egy szülinap, vagy egy hazamenetel alkalmával.

2013-ban az osztályos pszichológussal, Kecskeméti Évával fogott össze, mert szeretett volna az egyik fiú 18. születésnapjára valami igazán felejthetetlent adni.

Barni, mint oly sokan, a kórházban töltötte a szülinapját. Mivel ő nagy Star Wars rajongó, azt találtuk ki, hogy elhívjuk hozzá az 501-es Légió Magyarországi Helyőrségének tagjait, hogy Darth Vader köszöntse fel. Örömmel vállalták a megkeresést, de a látogatásra kicsit várni kellett: február helyett májusban sikerült összehozni a meglepetést, és már nem is a kórházban, hanem Barni otthonában

– mesélte Juli a kezdetekről.

Fotó: Haász Hajni

A meglepetés akkor nagyon jól sikerült, s mivel nem szerették volna veszni hagyni azt, hogy a kórházban is megjelenjenek a Star Wars karakterek, pár hónappal később, már Barnival együtt ellátogattak oda is. A következő 3 évben ez többször megismétlődött, volt, hogy a Star Wars karakterek, máskor egy Hobbit rajongó kisfiú szülinapjára a Gyűrűk Ura Cosplay Klub tagjai érkeztek a kórházba.

Azt láttam, hogy ez működik, mindenki élvezi. Így 2016-ban kitaláltam a CosHelp nevet és azóta rendszeresebben szervezem a látogatásokat, amik egyre színesebbek, így nem csak Csillagok Háborúja, vagy Gyűrűk Ura karakterek vannak, hanem előfordulhat, hogy Amerika Kapitány mellett Hófehérke, Elza vagy egy Pingvin sétál be a kórházba. Így jött létre a  CosHelp csoport, akik önkéntesen látogatják a gyerekosztályokat

– említette Juli, aki szerint nincsen két egyforma látogatás. Minden kórháznak megvan a saját forgatókönyve, de hogy valójában mi fog történni, azt minden esetben az adott jelmezesek és a bent lévő gyerekek alakítják.

Az esetek túlnyomó részében az utolsó pillanatig meglepetés, az, hogy megyünk. A kórházzal egyeztetek, de gyerekek és szülők nem tudnak semmit előre. Átöltözés után végigjárjuk a kórtermeket, minden gyerekhez odamegyünk, beszélgetünk velük, közös fotók készülnek. Nagyobb vidéki gyerekklinikákon 3-4 órába is beletelik, amíg minden osztályt végigjárunk. Figyelünk, hogy mindig a súlyosabb betegekkel foglalkozó osztályokon kezdjünk, mert azokon a helyeken sokkal jobban kell ügyelni a higiéniai szabályokra, ott a kézmosás után maszkkal és lábzsákkal egészülnek ki a jelmezeink

– mondta el Juli.

Fotó: Haász Hajni

A gyerekek mellett a szülőknek és a kórházi dolgozóknak is öröm, amikor megjelenik a CosHelp csapat. Vannak különlegesebb látogatások, a Budai Gyerekkórház Rehabilitációs Osztályán például legutóbb az osztály tornatermében labdáztak a csapat tagjai a gyerekekkel.

Ennek a látogatásnak az volt pluszban a különlegessége, hogy egy olyan anyuka hívott el minket a kórházba, akivel egy korábbi – szintén különleges – látogatáson találkoztunk, azért, hogy a bent lévő gyerekeknek továbbadja azt az élményt, amit mi a fiainak szereztünk. Az ilyen dolgok mindig nagyon meghatóak

– mesélte Juli, aki szerint a cél mindenképpen az, hogy a kórházi hétköznapokból kizökkentő élményt nyújtsanak a gyerekeknek, a szüleiknek és a kórházi dolgozóknak.

Fotó: Menyhárt-Török Adél

Fontos, hogy a gyerekek – bármennyi időt töltenek is a kórházban, sok jó élményt is tudjanak hozzá társítani. Persze minél több időt kell bent tölteniük, annál fontosabb, hogy ilyen ingerek érjék őket, kapjanak olyan élményeket, amit ők tudnak átélni, és aztán ők tudnak elmesélni az otthon lévő tesóknak, vagy barátoknak

– tette hozzá, majd azt is elmondta, hogy ezeken a látogatásokon nem csak a gyerekek, de ők maguk is rengeteg energiát és szeretetet kapnak.

Fotó: Haász Hajni

A tagok többsége cosplayer, tehát eleve van jelmeze, ez számukra egyfajta hobbi, de fontos mindegyiküknek a CosHelp, mert itt azzal tudnak örömet szerezni, ami nekik is örömet szerez. Az elmúlt években összesen csaknem 70 jelmezes vett részt a látogatásokon, van, aki évente 1-2 szer tud menni, de olyain is, aki rendszeresen.

Van egy nagyjából 15 fős kemény mag, ők egészülnek ki azokkal, akik kicsit ritkábban tudnak jönni. Egy látogatás során 5-6 fő az, ami ideálisnak mondható, mivel a kórházi folyosók többnyire szűkek, a kórtermek kicsik. Persze voltunk már ennél többen is

– mondta el Juli, aki maga is szinte minden látogatáson jelen van, mint Hófehérke.

Juli számára különösen emlékezetes a legelső kórházi látogatás, amikor az egyik kisfiút aznap reggel engedték haza, amikor ők délután érkeztek volna, de a szülők úgy döntöttek, hogy megvárják őket, pedig akkor régóta voltak a kórházban és nagyon várták, hogy hazamehessenek. Egy másik alkalommal a GOKIban egymás kezébe adta a mesekönyvet Pókember, egy Jedi és Hófehérke, hogy felolvassanak egy súlyosabb állapotban lévő kisfiúnak.

Szegeden egy sérült, beteg, vak kisfiú anyukája félve kérdezte meg, hogy hozzájuk is bemegyünk-e, mert az ő fia nem lát és nem is érti nagyon a világot maga körül, de szereti ha beszélnek hozzá, és szereti az érintést, így a nagy, puha Pingvinünket tudta simogatni és pár perc múlva már az ő kacajától volt hangos a folyosó. Nagyon sok ilyen történetünk van, és mindegyiket nagyon szeretjük

– mesélte el Juli.

Fotó: Menyhárt-Török Adél

A CosHelp nem csak Budapesten, hanem az ország egész területén tevékenykedik, bár a távolságok miatt vidékre ritkábban jutnak el. Ezért is nagy öröm, hogy a csapat folyamatosan bővül, most ősszel összeállt például 10 fő Szegeden, akik így ezentúl rendszeresen tudnak jelen lenni és látogatni a Szegedi Gyerekklinikán, akiknek épen a napokban gyűjtött a csapat – tombolanyeremény lett ugyanis Amerika kapitány pajzsa, a tombolán befolyt 300 ezer forintot pedig a Szegedi Gyermekklinika onkológiai osztálya kapta.

Minél több városban szeretnénk helyi csapatot. Szeged után Győr és Pécs lesz a következő, ahol alakulunk. A fő cél az, hogy hogy rendszeresítsük ott a látogatásokat, ahol már egyszer megfordultunk, illetve, hogy újabb és újabb kórházakba jussunk el.

Fotó: Haász Hajni

Éppen ezért mindig örülnek, ha újabb önkéntes kopogtat náluk. A honlapjukon található egy jelentkezési lap, aminek a kitöltésével kezdődik meg a folyamat. Ezután egy személyes fordulón Juli jobban megismerkedik a jelentkezővel.

Ha valaki már rendelkezik jelmezzel, akkor kérek fotókat, hogy megnézzem megfelel-e a CosHelpes látogatásokhoz. Ha pedig még nincs jelmeze a jelentkezőnek, akkor közösen találjuk ki, mi lenne a megfelelő karakter a számára.
Ha kölcsönösen megfelelünk egymásnak, akkor szoktuk megbeszélni az első látogatást. Számomra nagyon fontos, hogy a jelentkező jól bánjon a gyerekekkel, és a jelmeze szép, igényes legyen.

– mondta.

És, hogy miért járják Juliék rendületlenül a gyerekosztályokat? Egyszerű a válaszuk:

Minden látogatás maradandó emlék számunkra is, a látogatások során a gyerekek mellett a szülők is nagyon élvezik, amikor találkoznak velünk, és a kórházi dolgozók is örülnek nekünk. Rengeteg mosolyt, szeretetet kapunk, amitől a mi lelkünk is feltöltődik.

Fotó: Farkas Anita

Kiemelt kép: Haász Hajni

Erdei faházakban gyógyulnak a beteg norvég gyerekek
A természetben eltöltött idő segít a gyógyulásban.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik