Életmód

Hajdanában-danában, kukoricafosztás nagyanyáink korában

A fosztás és a morzsolás is társas tevékenység volt, közben megbeszélték a napi gondokat, meséltek, daloltak.

Hosszú ideje nélkülözhetetlen eleme a paraszti gazdálkodásnak a kukorica. Az Amerikából Európába kerülő növény kezdetben dísznövény volt, de nagyon hamar haszonnövényként terjedt el hazánkban is, olvasható a Magyar Elektronikus Könyvtár Magyar Néprajz II. oldalán.

Az egyes tájakon tengeriként, máshol máléként is emlegetett kukorica betakarítása szeptemberben kezdődött el. Általában csuhéval együtt tördelték le a csöveket, mert így volt gyorsabb, aztán a letördelt kukoricát szekérre rakták és hazaszállították.

Fotó: Fortepan/Zichy
Fotó: Fortepan/Berkó Pál

Ezután jött a kukoricafosztás, amit esténként a rokonok, szomszédok együttesen végeztek. Ilyenkor kibontották a felhalmozott csöveket, közben meséltek, daloltak, gyakran táncoltak is. A kukoricafosztáskor ritkán marad el a maskarázás, ekkor a beöltözött legények ijesztgették a lányokat. Szokás volt, hogy a háziak főtt kukoricával és borral kínálták meg a segítőket.

Fotó: Fortepan/Id. Konok Tamás

Nem csak a fosztás volt az egyetlen közös munka, ami a kukoricához köthető, mert a morzsolás is társas tevékenység volt. Régen kedvelt téli elfoglaltsága volt a férfiaknak, amikor többen összejöttek, és beszélgetés közben kézzel lefejtették a szemeket. Máskor pedig az asszonyok gyűltek össze, s befogva a gyerekeket a megszáradt kukoricát kézzel lepergették a csutkáról. Ekkor is gyakran hangzottak el mesék, dalok, miközben szorgalmasan peregtek a szemek. A munkába gyakran a gyerekeket is bevonták, akik a mesék hallgatása közben szívesebben segítettek be.

Fotó: Indafotó/Damdadam

A libáknak, disznónak nagyobb mennyiségű kukoricát kellett morzsolni, ekkor a morzsolásához kézi eszközöket vettek igénybe. Legegyszerűbb segítőeszköz a csutka volt, ami mellett a sorok megbontására alkalmas kukoricaszurkáló-vasat használták.

 Ott aztán vót cirkusz, mikor találtak egy-egy üszkös kukoricát, az jó fekete, avval jó kikenték a lányokat. Úgy kikenték sokszor, hogy ölig vót kimosdani

– olvasható Vas megyei visszaemlékezésekben.

Sok helyütt a gyalogszék oldalába késpengét ütöttek és azon húzogatták a csöveket, a szemek a szék alá tett kosárba hullottak.

Újabb eszköz a kukoricadörzsölő. Ez eleinte fából készült, néhány évtizede vasból készült változat váltotta fel. Hasonló elv alapján működik a morzsológyalu és a morzsolópad is, melyeknek szögekkel kivert felületéhez dörzsölik a kukoricacsöveket.

Kiemelt kép: Indafotó/Damdadam

Cukros kenyér, zsíros deszka, patronos tejszín és az élet nagy dolgai
Nagyszemű cukorral hintett zsíroskenyér felett az élet nagy dolgai is édesebbek.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a Sokszínű vidék Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.