Életmód

Hajdanában-danában, kukoricafosztás nagyanyáink korában

A fosztás és a morzsolás is társas tevékenység volt, közben megbeszélték a napi gondokat, meséltek, daloltak.

Hosszú ideje nélkülözhetetlen eleme a paraszti gazdálkodásnak a kukorica. Az Amerikából Európába kerülő növény kezdetben dísznövény volt, de nagyon hamar haszonnövényként terjedt el hazánkban is, olvasható a Magyar Elektronikus Könyvtár Magyar Néprajz II. oldalán.

Az egyes tájakon tengeriként, máshol máléként is emlegetett kukorica betakarítása szeptemberben kezdődött el. Általában csuhéval együtt tördelték le a csöveket, mert így volt gyorsabb, aztán a letördelt kukoricát szekérre rakták és hazaszállították.

Fotó: Fortepan/Zichy
Fotó: Fortepan/Berkó Pál

Ezután jött a kukoricafosztás, amit esténként a rokonok, szomszédok együttesen végeztek. Ilyenkor kibontották a felhalmozott csöveket, közben meséltek, daloltak, gyakran táncoltak is. A kukoricafosztáskor ritkán marad el a maskarázás, ekkor a beöltözött legények ijesztgették a lányokat. Szokás volt, hogy a háziak főtt kukoricával és borral kínálták meg a segítőket.

Fotó: Fortepan/Id. Konok Tamás

Nem csak a fosztás volt az egyetlen közös munka, ami a kukoricához köthető, mert a morzsolás is társas tevékenység volt. Régen kedvelt téli elfoglaltsága volt a férfiaknak, amikor többen összejöttek, és beszélgetés közben kézzel lefejtették a szemeket. Máskor pedig az asszonyok gyűltek össze, s befogva a gyerekeket a megszáradt kukoricát kézzel lepergették a csutkáról. Ekkor is gyakran hangzottak el mesék, dalok, miközben szorgalmasan peregtek a szemek. A munkába gyakran a gyerekeket is bevonták, akik a mesék hallgatása közben szívesebben segítettek be.

Fotó: Indafotó/Damdadam

A libáknak, disznónak nagyobb mennyiségű kukoricát kellett morzsolni, ekkor a morzsolásához kézi eszközöket vettek igénybe. Legegyszerűbb segítőeszköz a csutka volt, ami mellett a sorok megbontására alkalmas kukoricaszurkáló-vasat használták.

 Ott aztán vót cirkusz, mikor találtak egy-egy üszkös kukoricát, az jó fekete, avval jó kikenték a lányokat. Úgy kikenték sokszor, hogy ölig vót kimosdani

– olvasható Vas megyei visszaemlékezésekben.

Sok helyütt a gyalogszék oldalába késpengét ütöttek és azon húzogatták a csöveket, a szemek a szék alá tett kosárba hullottak.

Újabb eszköz a kukoricadörzsölő. Ez eleinte fából készült, néhány évtizede vasból készült változat váltotta fel. Hasonló elv alapján működik a morzsológyalu és a morzsolópad is, melyeknek szögekkel kivert felületéhez dörzsölik a kukoricacsöveket.

Kiemelt kép: Indafotó/Damdadam

Cukros kenyér, zsíros deszka, patronos tejszín és az élet nagy dolgai
Nagyszemű cukorral hintett zsíroskenyér felett az élet nagy dolgai is édesebbek.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik