Életmód

24 éve a Gemenc minden holtágát végigjárja a kajakos

Két alkalommal kétszáz fős szarvascsapattal találkozott.

Néha úgy érzem, amióta világ a világ, ember még nem járt ott, ahol én

– mondja a fiatalember, aki tavasztól őszig minden évben végigjárja kajakkal a Gemenci erdő összes járható ágát. És ez a fiatalember, akit évtizedek óta ismerek, egy kicsit sem szentimentális, vagy legalábbis nagyon titkolja. Ha ő mondja, micsoda helyeket, érzéseket rejt Gemenc, elhihetjük.

Elérte Afrikát Zoltán, a gemenci fekete gólya
Szeptember 26-án szánta rá magát Európa elhagyására.

Persze már sokan sokféleképpen felfedezték az állatvilágáról is híres ártéri erdőt, de így talán még senki. Holtágainak összes hosszát 100 kilométerre becsüli, évente ennek a dupláját is leevezi e vidéken, amikor édesanyja városában, Baján nyaral, vagy amikor Budapestről néhány napra leautózik, lekajakozik ide.

1995 óta egyetlen évet sem hagytam ki. Kétszer is kétszáz fős szarvascsapattal találkoztam, valószínűleg az árvíz összeterelte őket. Vaddisznókkal rendszeresen összefutok, fekete gólyával viszont nagyon nehéz. Az elmúlt három évben azonban megjelentek a réti sasok, őket is látom minden évben

– meséli, majd átvesszük Gemenc holtágait, a maguk különlegességével.

Galéria

Grébeci-Duna: ez a legfelső ág, Érsekcsanádtól északra nyílik. Itt lehet látni a legtöbb állatot, szarvasokat, vaddisznókat, vízimadarakat. A vízszintje nagyon stabil amióta gát választja el a Dunától.

Vén-Duna: a bajai Duna-hídtól északra található, viszonylag széles és jól járható, de így is kevesen járják, egy-egy horgásszal lehet leginkább találkozni.

Cserta: a Vén-Dunából nyílik, már az is csendes és gyönyörű, de a Cserta még vadregényesebb. Csak magasabb vízállásnál lehet végigjárni. Alagút van az elején, ezért csak 300-350 cm körüli vízállásnál lehet beevezni.

Szeremlei-Duna: itt rengeteg a teknős, mocsári teknősök. Sok vízi növény is ellepte ezt az ágat, néhány éven belül járhatatlan lesz, el fog mocsarasodni. Vizet kellene átereszteni rajta, de nincsen a tetejénél lehetőség erre, csak gát választja el a Sugovicától.

Móricz: az egyik legjobb vízitúrázási lehetőség Bajáról, lefelé indulva a Dunán. Érdemes a Móricon lemenni, és a Szeremlén feljönni, mert a Szeremlén nincs sodrás.  A Móriczból nyílik a Simon-Duna, ami csak árvíznél járható. Legalább 400 cm-es vízállás ideális a Móricz-túrához.

Rezét: ez a leghosszabb ág, több más holtág is nyílik belőle. A Decsi-Nagy-Holt-Duna az egyik, nehéz megközelíteni, mert alagút vezet ehhez is (400-450 cm-es víz az ideális). A Malomtelelőhöz bevezető út a másik, itt többször is sikerült hódokkal találkozni. A Malomtelelő az erdő szíve, de legalább 350 cm víz kell a bejutáshoz. A Rezét stabilan átevezhető 120 cm vízállás felett, mióta kikotorták a felső szakaszát.

A fiatalember pedig, aki mindezt minden évben látja és aki a fotókat is készítette, Arday András. Köszönet Neked, testvérem.

Olvasói sztorik