A chilit sok éven át üdvözölték tulajdonságai miatt, és a kutatók most arra jutottak hogy rendszeres fogyasztása csökkentheti a szívbetegség és a stroke kockázatát, írja a CNN.
Olaszországban – ahol a chili gyakori alkotóeleme az ételeknek – egy tanulmány során 23 ezer ember étkezési szokásait és halálozási kockázatát hasonlították össze, köztük volt olyan, aki rendszeresen chilit fogyasztott, míg mások egyáltalán nem.
A résztvevők egészségi állapotát és étkezési szokásait nyolc évig figyelték, ez idő alatt kiderült, hogy a szívinfarktus kockázata 40 százalékkal alacsonyabb azok között, akik hetente minimum négyszer chili paprikát fogyasztanak. A stroke kockázata is a felére csökkent.
Érdekes tény, hogy az étkezési szokások az eredményeket nem befolyásolták. Volt, aki egészségesen étkezett, és volt, aki nem, a chili paprika védő hatása mégis mindegyikükre igaznak bizonyult
– mondta Marialaura Bonaccio, a tanulmány vezető szerzője, a Neuromed epidemiológusa.
Licia Iacoviello, a Neuromed járványtani és prevenciós osztályának igazgatója és a Varese-i Insubria Egyetem professzora elmondta, hogy a chili jótékony tulajdonságai, bár minden országban máshogy fogyasztják, védelmet nyújtanak. A csapat most azt tervezi, hogy megvizsgálja azokat a biokémiai mechanizmusokat, amelyeket a chili az egészségre gyakorol.
Más, külső szakértők dicsérték a tanulmányt, bár rámutattak arra, hogy nem feltétlenül a chili fogyasztása okozza a kutatás során elért kiváló eredményeket.
Valószínű, hogy azok az emberek, akik chilit fogyasztanak, több gyógynövényt, egyéb fűszereket, több friss zöldséget is ettek, s ezek együttese érte el az eredményt. Tehát, bár a chili ízletes kiegészítést jelenthet az ételekhez, a közvetlen hatás valószínűleg kicsi, és valószínűbb, hogy előnye inkább az, hogy más egészséges ételeket tesz sokkal ízletesebbé
– mondta Duane Mellor angol dietetikus és vezető tanár.
Kiemelt kép: Pixabay.com